Легендата „Бърнинг мен“ в „непознатиТЕ“

Първият български документален филм за един от най-екстравагантните фестивали в света – „Бърнинг мен“ (Burning man) – ще бъде излъчен тази неделя (8 октомври) от 11:00 ч. в поредицата „непознатиТЕ” по bTV.

Журналистът Георги Тошев и режисьорът Илиян Диков ще ни отведат в пустинята Black Rock, щата Невада, САЩ. Заедно с един от създателите на фестивала – Харли К. Дюбоа, актрисата Мария Бобева и музикалния продуцент Васко Николов – Декстър, ще ни разкажат за грандиозното събитие, което стартира в последния понеделник на август в полунощ и продължава цели осем дни.

„Кулминацията е в събота, след залез слънце, с изгарянето на огромна дървена фигура на човек, което символизира връщането от фантастичния свят към реалността. Заедно със статуята се палят и много арт обекти, които после не могат да намерят място в истинския, „обикновен“ живот“, споделя Георги Тошев.

За Дюбоа, която е сред първите, които създават фестивала в края на 80-те години на миналия век, задачата пред всеки участник е да не попадне в капана на тривиалния живот. „Събитието е без пари. Това е място, в което хората наистина могат да се свържат по един силен начин”, разказва тя във филма „Преживяване в пустинята”, който зрителите ще могат да видят в неделя (8 октомври) в „непознатиТЕ“ от 11:00 ч. по bTV.

За щастливците от цял свят, сдобили се с ценните билети за „Бърнинг мен”, фестивалът е „преживяване като никое друго”. За организаторите събитието е „експеримент по създаването на общност, която трябва да се научи да се изразява радикално и свободно”. В рамките на фестивала в пустинята се инсталират нетипични композиции на съвременното изкуство, между които обикалят различни коли мутанти. Всички участници се обличат във всякакви интересни костюми на животни, предмети, герои от произведения на изкуството и културата. Във фестивала участват гост артисти и диджеи, които организират различни музикални изпълнения и танци, продължаващи цяла нощ.

„Изключително силно е да видиш фантазията на хората, претворена в материален свят. Какво означава това? Означава, че както си вървиш из пустинята, виждаш една кола във формата на Pac-Man, виждаш дракон, който бълва огън, виждаш неща, които само в детската фантазия са останали като илюзия, но всъщност тези хора са успели да ги превърнат в реалност”, споделя Васко Иванов – Декстър.

За актрисата Мария Бобева, която от години живее със семейството си в Америка, „Бърнинг мен” е пристрастяващо преживяване. „Зад всяка кола или арт инсталация има някаква история и ние решихме, че ще е добре да представим нещо от нашите традиции. Така решихме нашата кола да е „Кукер“. Той гони злите духове и това има хубаво послание. На „Burning Man“ трябва да даваш, не може само да взимаш, и „Кукер“ колата беше супер идея за подарък на плаята – мястото, където са всички големи арт инсталации”, разказва тя.

Не пропускайте документалния филм „Преживяване в пустинята” – тази неделя (8 октомври) от 11:00 ч. в „непознатиТЕ“ по bTV!