Васил Михайлов навършва 83 години

Васил Александров Михайлов е роден на 6 април 1938 г. в гр. Стара Загора. Семейството му са бежанци от Мараш (на гръцки: Μαράσια, Марасия), Беломорска Тракия, недалеч от днешната граница с България.

Първите актьорски превъплъщения на Васил започват в училище, където играе в драматичен състав. На 18 годишна възраст продава билети за представленията на Старозагорския театър в близките населени места. През 1964г. завършва ВИТИЗ “Кр.Сарафов” в класа на проф. Мандаджиев.

Първата си роля в киното изиграва още като студент в „Хроника на чувствата” на Любомир Шарланджиев. През 1965 г. започва да играе в хасковския драматичен театър, където на 26 години става директор. От 1967 година до наши дни Големият Васил Михайлов е една от звездите на Театър „Българска армия”. Десетки са впечатляващите му роли, които радват публиката вече повече от 50г. Участва в постановки и на други театри.

Емблематичен обаче за него си остава образът на Капитан Петко Войвода от едноименния тв сериал. С ролята си на славния хайдутин той спечели сърцата на поколения българи. Талантливият актьор има незабравими превъплъщения и на големия екран: Ибрям Али от “Краят на песента”(1971г.), Кубрат от “Хан Аспарух”(1981г.), Хан Крум в “Денят на владетелите”(1986г.), Нерезанов от “Маргарит и Маргарита”(1989г.), Сюлейман ага от “Време разделно”(1988г.). Последният филм, в който участва е „Възвишение“ (2017г.).

Много са наградите, които заслужено Васил Михайлов получава през годините. Почетен гражданин е на любимата Стара Загора от 1995година. Едно от последните му отличия от 2019г. е орден „Стара планина“ – Първа степен.

Нека е честит един от най-големите ни артисти! Желаем му здраве, дълголетие и енергия, за да продължи да ни радва от сцената с таланта си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *