538 години от рождението на легендарния художник Рафаело

На днешния ден се ражда един от големите ренесансови творци – художник и архитект – Рафаело. На 6 април 1483 г. в Урбино, Италия се ражда Рафаело Санцио да Урбино. Майка му почива когато е едва на 8 години, а на 11 години остава и без баща. Официален негов настойник става чичо му Бартоломео, който е свещеник.

Първоначално малкият Рафаело помага на баща си, който е придворен художник на местния херцог Монтефелтро. Впоследствие се учи при умбрийския художник Пиетро Перуджино.

До 1504 година Рафаело твори в Умбрия. В периода от 1504 до 1508 се премества във Флоренция, където рисува своите прочути „мадони“ („Мадоната на Великия херцог“, „Мадоната сред зеленина“, „Мадона с щиглец“, „Хубавата градинарка“) и изучава творбите на майсторите Леонардо, Микеланджело и Донатело. Става близък с монаха-живописец Фра Бартоломео. Според експерти изкуството на Леонардо оказва най-голямо влияние върху творбите на Рафаело от флорентинския период, тъй като използва и техники, измислени от да Винчи.

В края на 1508 г. Рафаело е поканен от папа Юлий II в Рим, за да нарисува цикъл стенописи в три от залите на Ватиканските музеи. Над стенописите работи девет години. Четвъртата зала завършват учениците му по негови скици. Продължава да рисува картини с Мадона, като най – известната между тях е прочутата„Сикстинската мадона“, както и портрети. Изпълнява и поръчки на църкви за създаването на олтари. Обучава голям брой ученици, пише и сонети.

През 1515-1516г. изпълнява още една въжна папска поръчка – проекти за гоблени /10 броя/, предназначени за покриване на стените на Сикстинската капела. През 1514 година, проектира и ръководи строителството на катедралата на Св. Петър, Ватикана. След него по мащабния проект работят Балдасаре Перуци и Антонио Сангало и накрая през 1546 г. Микеланджело. Рафаело става търсен архитек и проектира и други сгради в Рим и Флоренция.

Въпреки, че умира едва на 37 (на рождения си ден, 6 април 1520г), Рафаело оставя след себе си огромно живописно наследство. Признат е за един от тримата големи майстори на Зрелия Ренесанс, наред с Микеланджело и Леонардо да Винчи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *