Вижте кои са шампионите по разграждане на алкохол

Учени от канадския университета в Калгари са открили, че степента на интоксикация зависи не само от изпитото количество, но и от индивидуалните характеристики. Например тези, които ядат много плодове, разграждат по-бързо етиловия алкохол поради високата активност на специални ензими.

Изследователите установяват, че тези, които ядат много плодове, имат повишена активност на „алкохолния“ ген. Сред най-устойчивите на етанол са прилепите, приматите и някои видове торбести животни. При насекомоядните обаче алкохолната дехидрогеназа не е толкова активна.

Учените също така установиха, че мутациите в гена ADH7 увеличават ефективността на алкохолната дехидрогеназа при хората с почти четиридесет пъти в сравнение с родовата форма на ензима. Почти същото важи и за повечето примати, за които етанолът е източник на допълнителни калории.

В същото време шампионът в разделянето на алкохол изобщо не е човек, а тупая – бозайник, който прилича на мишка. Тя обича нектар от бертам, който съдържа 3,8 процента етилов алкохол.

Според изчисленията на немски учени тупаята пие толкова алкохол на ден, колкото съдържат три литра бира, а в кръвта й постоянно ниво на алкохол е 1,4 грама на килограм.

Преди това експертите заявиха, че уискито е най-мощният причинител на махмурлук сред алкохолните напитки. Реакцията на организма може да бъде повлияна от интензивността на цвета на напитката: безцветният алкохол се понася по-лесно. По този начин, един от факторите, влияещи върху влошаването на състоянието на човека, са различни примеси, които помагат да се придаде цвят и вкус на алкохола.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *