Физици поставиха под съмнение теорията за разширяването на Вселената

Учени от университета в Копенхаген поставят под съмнение съществуването на тъмна енергия, която се смята за отговорна за ускореното разширяване на Вселената и представлява 70% от цялата съществуваща масова енергия.

Според новото предположение на физиците всъщност това е тъмната материя. Това се съобщава в материал, публикуван в хранилището на „arXiv“. В новия модел изследователите са изследвали тъмната материя, която съставлява 25 процента от цялата масова енергия на Вселената, със специални магнитни свойства.

Оказа се, че това е достатъчно, за да повлияе на разширяването на Вселената по същия начин, както тъмната енергия. Физиците обаче признават, че това може да е съвпадение и само по-подробни наблюдения ще определят кой от двата модела отговаря на реалността.

Според общоприетата космологична теория ускореното разширяване на Вселената е свързано с наличието на тъмна енергия, която в съответствие с модела на Фридман-Робъртсън-Уокър запълва пространството равномерно и има постоянна плътност.

По-рано беше съобщено, че учените от Хавайския университет в Маноа обясняват ускореното разширяване на Вселената с съществуването на екзотични обекти, наподобяващи черни дупки, но състоящи се от тъмна енергия. Необичайни обекти, наречени геоди, се съдържат в голямо количество в празното пространство между галактиките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *