Ангел Кунчев: България е на трето място по смъртност в Европейския съюз

България е на трето място по смъртност в Европейския съюз, след Унгария и Чехия и на първо място на Балканите с 21 починали на 100 хиляди население. Това заяви главният здравен държавен инспектор и представител на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса доц. Ангел Кунчев.

„На база на 14-дневната заболеваемост, България е на пето място в ЕС със 730 на 100 хил., на второ място на Балканския полуостров. За сравнение – най-засегнатите страни са Естония и Полша с над 1000 болни на 100 000“, заяви Кунчев.

Той коментира и ситуацията в областите на страната, като посочи, че са намалели огромните разлики между най-слабо и най-силно засегнатите региони.

„София-град, Силистра, Бургас, Перник, Враца и Варна водят по заразени в страната. 7 области са със заболеваемост над 800 на 100 хил.“, разкри здравният държавен инспектор.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов пък заяви, че има натиск върху лечебните заведения, най-осезаем е в София-град, Бургас, Шумен и Варна. 

„Най-голям е натискът върху психиката на хората“, заяви още той. И призова българите са спокойни и да знаят, че системата на здравеопазването е подготвена за реакция при кризи.

Ангелов прогнозира, че ситуацията ще се подобри през следващите няколко седмици, благодарение на увеличаващия се брой ваксинирани българи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *