Специална предпремиера на филма „Георги Господинов в убежището на времето“ на БНТ

В навечерието на телевизионната премиера на филма „Георги Господинов в убежището на времето“ – на 31 май, сряда, от 21:00 ч. по БНТ 1 в поредицата „БНТ Представя“ – и броени дни, след като Георги Господинов заедно с преводачката Анджела Родел стана носител на Международен „Букър“ за романа „Времеубежище“, специална прожекция на филма в София се превърна в своеобразен празник на думите, българския език, смисъла и вдъхновението.

Събитието в Дома на киното събра творческия екип на филма и поредицата „БНТ Представя“, самия Георги Господинов и цялото му семейство, Анджела Родел, почитатели, общественици и специални гости, сред които кметът на София Йорданка Фандъкова, ректорът на Медицински университет – София акад. Лъчезар Трайков, проф. Нели Огнянова, доц. Георги Лозанов, режисьорите Виктор Божинов, Явор Гърдев и Галин Стоев, Владимир Явашев и други.

Езикът е в основата на онази културна непрекъснатост, която дава нашата идентичност, която ни прави общност, нация, народ.Чл. 6 в Закона за телевизията ни задължава да развиваме и разпространяваме българския език.Ахората, които всекидневно полират думи, настройват словореда, буквално жонглират със значението и звученето на езика ни – това са писателите. И нашата задача е да помагаме на тях.

От името на цялата телевизия искам да благодаря на Георги Господинов – Вие, с Вашата награда, направихте толкова за разпространението на българския език, колкото ние сами вероятно няма да направим за години. За мен е чест и привилегия да представя този филм“, заяви Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков.

Благодаря на Българската национална телевизия, че направи този филм. Благодаря на моето издателство „Жанет 45“, на семейството ми и на Анджела Родел. Имаме много истории за разказване и ми се иска тази награда да даде самочувствие на младите писатели, на хората на изкуството. Големите неща могат да бъдат казвани на различни езици. Няма малки езици, когато говорим за същностните неща“, каза Георги Господинов.

След прожекцията почитателите на Георги Господинов и неговото творчество имаха възможност да участват във вълнуваща дискусия, споделяйки своите мисли, чувства, послания и въпроси към писателя. Водеща на събитието бе журналистката от БНТ Поли Златарева.

Режисьор на биографичния филм „Георги Господинов в убежището на времето“ от портретната документална поредица на обществената телевизия „БНТ Представя“ е Павел Г. Веснаков, оператор е Мартин Балкански

Гледайте филма за Георги Господинов от поредицата „БНТ Представя“ – на 31 май, сряда, от 21:00 ч. по БНТ 1