Варна се превръща в „умен град“ и център на образованието

През изминалата година SAP България подкрепи меморандума „Варна – град на знанието“. В инициативата се включиха компании, които заедно с местната администрация трансформират града във високотехнологичен, природосъобразен и модерен център за развитие на бизнес и нови таланти в сферата на информационните технологии (IT).

Варна е най-големият и перспективен образователен и икономически център в Северна България. В града се наблюдава постоянен приток на млади и активни хора, а необходимостта от механизъм, който да разкрива възможности за развитие пред тях, нараства. SAP работи по стратегически инициативи в образованието в България.

Като лидер в създаването на бизнес и консултантски кадри в над 100 държави по света, включително в България, компанията продължава проекта „Варна – град на знанието“, стартирайки няколко стратегически инициативи и подпомагайки процеса по разкриване на работни места за квалифицирани кадри.

Сред тези инициативи са откриването на SAP академия в Икономическия университет (ИУ) – Варна, изграждането на интегрирана информационна система в ВВМУ- Варна и колаборация между SAP Labs и Техническия университет в града. На 25 март академичният съвет на ИУ-Варна взе решение да даде старт на академия за обучение и сертифициране на студенти след подписване на договор със SAP SE за асоциирано членство в университетски алианси (SAP University Alliances).

SAP University Alliances представлява общност от над 8000 представители на над 2900 образователни институции от повече от 100 държави, чиято цел е да подготви новото поколение професионални кадри, които да изграждат и да бъдат част от високоефективни бизнес организации. В рамките на тази общност студентите ще имат достъп до софтуер, полезна информация и поглед върху процеси от развойна дейност, предоставени от SAP.

Като част от Университетските алианси студентите ще могат да членуват в SAP Next-Gen Labs, където да обменят свободно идеи и да се свързват с предприятията, в които биха могли да постъпят на работа. Стратегическата иновативна младежка инициатива (също част от партньорството) се базира на екосистемата на SAP и SAP Next-Gen Consulting. Благодарение на нея студентите ще имат досег с партньори на софтуерната компания, с които съвместно могат да разискват реални консултантски проекти и казуси по време на своето образование.

По този начин ще бъде надграден образователният материал и студентите ще получат безценен практически опит. Не на последно място SAP University Alliances свързват клиентите на SAP с цялата академична общност чрез платформата SAP Next-Gen for Industries – студентите могат да установят връзка със стартъпи, акселератори и инвеститори от „силициеви долини“ в цял свят. Съвместната работа на SAP, Община Варна и ИУ Варна ще предостави нови възможности на младежката общност в града, ще подпомогне разкриването на нови работни места и развитието на бизнеса, и ще подкрепи най-ценния ресурс на града –познанията и уменията на неговите жители.

Изпълнени с надежда, с проф. Евгени Станимиров и неговите колеги започваме да градим бъдещето“, коментира Радомир Миланов, управляващ директор на SAP в България. „В рамките на цялостната платформа „Варна – град на знанието“ това е първа стъпка към т.нар. „преквалифициране“, което ще повиши качеството в знанията на завършилите студенти и тяхната конкурентоспособност на пазара на труда. Инициативата затвърждава желанието ни да помогнем на всеки регионален център да задържа младите хора. Те са бъдещето му“, допълва той.

„SAP е най-голямата европейска софтуерна компания. Сертифицирането на наши студенти от специалности като „Логистичен мениджмънт“, „Счетоводство и одит“, „Бизнес информационни системи“ и др. ще ги направи много по-конвертируеми на пазара на труда при значително по-високи стартови възнаграждения“, коментира Евгени Станимиров, ректор на Икономическия университет – Варна.

„Отправям специална благодарност към г-н Радомир Миланов, управляващ директор на SAP в България, за поканата да станем част от тази чудесна инициатива! Благодаря и на проф. Силвия Благоева, зам.-ректор на ИУ Варна, за вниманието към детайла и подкрепата. Инвестираме заедно в бъдещето“, казва още проф. Станимиров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *