Мистериозната тъмна материя до Млечния път е потвърдена

Физици от Италия и Швеция потвърдиха, че тъмната материя е най-вероятният източник на мистериозния излишък на гама-лъчение от центъра на Млечния път. Статията с резултатите от изследването е публикуван в хранилището на „arXiv.org“.

Учените анализираха данните, получени с космическия телескоп „Ферми“, и ги сравниха с астрономически аномалии, регистрирани от детектори и спектрометри на Международната космическа станция (МКС).

От 2009 г. насам започва да се открива излишък от фотони с енергии, равни или по-големи от един гигаелектронволт, излъчващ се от центъра на галактиката. Преди това изследователите се опитваха да обяснят аномалията чрез струпвания на слаби пулсари, както и съществуването на тъмна материя.

Новите резултати показаха, че излишните гама лъчи идват най-вече от центъра на галактиката, което се очаква, ако източникът е неизвестни частици, които съставят тъмната материя.

Ако гама-лъчението се генерира от взаимодействието между космическите лъчи и атомите, ще се наблюдава зависимост от пространственото разпределение на фотоните от тяхната енергия, но такава зависимост не се открива.

Физиците също така показаха, че хипотезата за тъмната материя не се опровергава от други аномалии, регистрирани от инструментите на МКС. Те включват излишъка от позитрони и отсъствието на високоенергийни фотони от галактиките джуджета близо до Млечния път.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *