Задържаха телефонен измамник, взел над 60 000 лева от две жени в град Левски

Задържан е участник в телефонна измама, успял да вземе над 60 000 лв. от две възрастни жени в град Левски. Това съобщи старши експерт Мариана Цветкова, говорител на Областната дирекция на МВР в Плевен.

По случая са работили криминалисти от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОД на МВР и районното управление в Левски. Задържаният е на 55 години от град Летница. Той се е представял за адвокат, уточни Цветкова.

Първата измамена е 70-годишна жена, с която на 6 май на стационарен телефон се свързва мъж. Той се представя за адвокат и съобщава, че синът ѝ е предизвикал пътнотранспортно произшествие със загинал. Жената е последвала инструкциите на мнимия адвокат и е оставила в кошче за смет на автогарата в Левски над 22 хиляди лева, подчерта Цветкова. 

На 12 май 86-годишна жителка на града е съобщила, че за периода от 20 април до момента на обаждането, многократно е търсена по стационарния телефон от непознат, представил се за адвокат. Мъжът разяснил, че внукът ѝ е причинил катастрофа със смъртен случай и е необходима неуточнена парична сума за неговото освобождаване. Възрастната жена е оставила в кош за смет в района на автогарата в Левски над 42 хиляди лева, за да бъде унищожен акт за извършеното нарушение. 

По случаите са образувани досъдебни производства. От 55-годишния е иззет мобилен телефон, от който той се е обаждал на жертвите на измамите. 

Мъжът е разпитан пред съдия като е направил пълни самопризнания. Взета му е мярка за неотклонение подписка. Работата по случаите се продължава от разследващ полицай.