Мемориалът на Пеле се намира на по-малко от километър от стадиона на Сантос

Мемориалът в покрайнините на Сао Пауло, посветен на Пеле, е луксозен мавзолей, с масивен златен ковчег, където са положени останките на легендарния бразилски футболист.

Гробницата, в която е погребан „Кралят“, починал на 83 години от рак на дебелото черво, е на първия етаж на Мемориалния вселенски некропол, намиращ се на по-малко от един километър от стадиона на Сантос.

В на пода в мемориала на Пеле има синтетична трева, докато на тавана е нарисувано небе. На стените около ковчега има снимки на запалянковци, които правят обстановката като на стадион.

Две златни статуи с реални размери, кръст, както и фланелки на Сантос, бразилския национален отбор и Ню Йорк Космос, носени по време на кариерата на Пеле, са някои от вещи, украсяващи гробницата.

Два панела пресъздават реализирането на гол номер 1000 в кариерата на Пеле, реализиран на „Маракана“ през 1969 година и придружен от прочутото празнуване с юмрук във въздуха.

Очаква се мястото да привлече посетители от целия свят, превръщайки град Сантос в туристическа атракция. За момента в златната гробница се допускат само по 60 гости на ден, които се регистрират седмици преди визитата си.