Пред Паметника на Съветската армия: БСП поиска оставката на Фандъкова

Столичният кмет трябва още днес да подаде своята оставка, поиска организационният секретар на БСП Борислав Гуцанов пред Паметника на Съветската армия в София.

Представители на левицата се включиха в честванията на Деня на победата и Деня на Европа – 9 май. Те се присъединиха към шествието „Безсмъртния полк“ по случай 78 години от победата над фашизма. То тръгна от площада пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ и стигна до Паметника на Съветската армия, където беше отбелязана годишнината. Там участниците в шествието бяха посрещнати от демонстрация на представители на инициативата „Искаме български паметник“. Стигна се до размяна на обидни квалификации, а полицаи в жива верига разделиха двете групи в опит да се избегнат сблъсъци. 

Това е пълно безобразие, което днес се случва, коментира Борислав Гуцанов в словото си пред множеството и поиска оставката на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Интересно би ли могло да се случи подобно нещо в центъра на Виена на големия паметник на съветската армия или в центъра на Берлин, попита той. 

Не трябва да забравяме никога, че 9 май нямаше да бъде Денят на обединена Европа, ако 9 май не беше Денят на победата над хитлерофашизма, посочи Гуцанов. Нека да почетем паметта на загиналите, да почетем Деня на Европа, да дадем едно голямо благодаря на съветската армия – освободителка, която беше посрещната с хляб и сол тук в България, и никога да не позволяваме паметниците да бъдат разрушавани, те са нашата будна съвест, призова той.

Пред паметника дойде и руският посланик Елеонора Митрофанова, както Максим Алексеевич Рибаков от Народния фронт на Русия, които също отправиха приветствия пред присъстващите. Бяха положени венци и цветя. 

Освен пред Паметника на Съветската армия, от БСП отбелязаха 9 май- Ден на победата и Ден на Европа, и пред президентството. „Ние почитаме паметта на загиналите в битката срещу кафявата чума и зовем: никога повече фашизъм. Искаме мир“, заяви лидерът на БСП по повод Деня на победата и Деня на Европа, цитирана от пресцентъра на партията.