Мария Бакалова и „Пазители на галактиката 3“ оглавиха бокс-офис класацията на САЩ

Филмът „Пазители на галактиката 3“, в който участва и българската актриса Мария Бакалова, оглави бокс-офис класацията на Северна Америка с дебюта си в киносалоните, като реализира постъпления от 114 млн. щатски долара от продадени билети, предаде Асошиейтед прес.

В Северна Америка продукцията се излъчва в 4450 киносалона. В международен план, където филмът от киновселената на „Марвел“, е на екран в 52 територии, включително и в Китай, спечели 168 млн. щатски долара, с което реализира общо постъпления от 282 млн. щатски долара.

На вътрешния пазар приходите от 114 млн. щатски долара в дебютен уикенд са впечатляваща сума за всеки филм, но са по-малко от приходите, което се очакват от премиера на „Марвел“, отбелязва Асошиейтед прес.

Миналата година през същия уикенд „Доктор Стрейндж в мултивселената на лудостта“ събра 187,4 млн. щатски долара в първите три дни от излизането си в кината в САЩ и Канада. А през ноември „Черната пантера: Уаканда завинаги“ стартира с над 181,3 млн. щатски долара приходи.

“Пазители на галактиката 3”, в който заедно с Крис Прат, Зоуи Салдана, Дейв Батиста, Карън Гилън, Пон Клементиф, Шон Гън, Брадли Купър, Вин Дизел участва и българската актриса Мария Бакалова, детронира от върха на бокс-офиса на Северна Америка анимацията “Супер Марио Bros.: Филмът“, останала там четири седмици.

Продукцията на „Марвел“ даде началото на летния филмов сезон – жизненоважен и обикновено печеливш за Холивуд, продължаващ до Деня на труда (б.р. първи понеделник на месец септември) и често представляващ 40 процента от годишния бокс-офис, отбелязва Асошиейтед прес.

Старши медийният анализатор на „Комскор“ Пол Дергарабедян казва, че това е убедително откриване на летния сезон, който според него е на път да донесе най-добри печалби от 2019 г. насам.

„Въпреки че дебютът на „Пазители на галактиката 3″ може да отразява известна умора на публиката от жанра на супергероите, той е само началото на това, което обещава да бъде неустоим филмов пазар с убийствена комбинация от привлекателни продукции за всеки вкус и демографска група“, казва той.

Следващият очакван филм за супергерои е „Светкавицата“ на „Ди Си студиос“, планиран да излезе на 16 юни. Около продукцията има интрига заради правните и лични проблеми на звездата Езра Милър.

Отзивите за „Пазители на вселената 3“ са предимно положителни, въпреки че е трудно да се сравнява дебют преди избухването на КОВИД-19 – премиерата на втората част от поредицата на „Марвел“, донесла приходи от 146 млн. щатски долара (май 2017 г.), с излизането на екран на нова продукция след пандемията.

„Пазители на вселената 3“ е последният филм на режисьора Джеймс Гън за „Пазители/Марвел“, тъй като той става част от управлението на „Ди Си студиос“.

“Супер Марио Bros.: Филмът“ добави още 18,6 млн. щатски долара през петия си уикенд в киносалоните в САЩ и Канада, като заема второ място в бокс-офис класацията. Така общите постъпления на вътрешния пазар достигнат 518,1 млн. щатски долара, а в световен мащаб вече надхвърлят 1,1 млрд. щатски долара.

Третото място в северноамериканския бокс-офис е за „Злите мъртви: Пробуждане“ с приходи от  5,7 млн. щатски долара, а на четвърта позиция се нарежда „Там ли си, Господи? Аз съм Маргарет“ („Are You There God? It’s Me, Margaret“) – адаптация по романа на писателката Джуди Блум, с постъпления от продадени билети в САЩ и Канада за 3,4 милиона щатски долара. 

В челната петица на подреждането е и новата романтична комедия с Приянка Чопра Джонас – „Отново любов“. Продукцията е разпространена в 2703 киносалона, като спечели през изминалия уикенд скромните 2,4 млн. щатски долара.