Учени съветват да не се пие кафе по време на бременност

Учени от Националния институт за детско здраве и човешко развитие „Eunice Kennedy Schrafer“ предупредиха да не се пие кафе по време на бременност, тъй като изследванията показват, че това може да доведе до бъдещи здравословни проблеми на бебето. Те споделиха своите открития на уебсайта на института.

По време на експеримента учените изследват данните на повече от две хиляди жени, които са били на 8-13 седмици от бременността. На едната група било позволено да пие половин чаша кафе на ден, а другата не употребявала кофеин.

Оказа се, че децата, родени от жени от първата група, са с 66 грама по-леки от тези, които отказват напитката. По-малко бебе при раждането може да изложи едно възрастно бебе на проблеми със затлъстяването, сърдечните заболявания и диабета, казват учените.

Отбелязва се, че дори малък прием на кофеин по време на бременност може да доведе до забавяне на вътрематочното развитие на плода.

„Досега нашите резултати показват, че би било разумно да се ограничат или премахнат напитките, съдържащи кофеин по време на бременност“, каза д-р Гранц.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *