„Новият крал: Коронацията на Чарлз III“ по БНТ пряко от Лондон

На 6 май, събота, Българската национална телевизия ще направи зрителите свидетели на едно историческо събитие – коронация на британски монарх за първи път след 70 години. Това е денят, в който Чарлз III ще получи властта да ръководи църквата, армията и народа на Великобритания. Специалното предаване „Новият крал: Коронацията на Чарлз III“ с водещ Георги Любенов започва в 12:25 ч. по БНТ 1.

На живо за емоциите в Лондон пред Уестминстърското абатство ще предават пратениците на БНТ Джанан Дурал и Владимир Богдански. Едни от най-изтъкнатите специалисти и познавачи на британската монархия и кралското семейство ще бъдат гости в студиото – историците Петър Стоянович и Любомир Кръстев, Ивайло Нойзи Цветков, Мария Конакчиева, Юлияна Дончева, Кен Хил.

Единствено Българската национална телевизия ще бъде в двора на резиденцията на британския посланик, откъдето Негово превъзходителство Роб Диксън ще говори за зрителите на обществената телевизия.

Минути преди коронацията на Чарлз III очаквайте интервю със световноизвестния български цигулар Васко Василев – концертмайстор на оркестъра, който ще бъде част от историческото събитие.

Специалното предаване „Новият крал: Коронацията на Чарлз III“ от 12:25 ч. по БНТ 1 ще срещне зрителите и с дългогодишния личен секретар на кралица Елизабет II сър Дики Арбитър – разказ за най-критичните години за монархията, за развода на Чарлз и Даяна, за смъртта на Принцесата на народа, както и с „Кръстника“ на кралските коментатори Робърт Джобсън, който първи научава всички тайни за живота в Бъкингамския дворец.

В навечерието на коронацията на Чарлз III – на 5 май, петък, от 22:00 ч. по БНТ 1 в рубриката за актуална документалистика „В кадър“ гледайте филма „Денят на краля“

Автор на проекта е журналистът Джанан Дурал, режисьор е Станислав Терзиев, редактор е Цветелина Йорданова, монтажът е дело на Ара Хугасян, а оператор е Владимир Богдански.