35 години от „българската следа“ при покушението срещу папа Йоан Павел II

Преди 35 години на днешния ден през 1986 година Римският наказателен съд издава оправдателна присъда срещу българина Сергей Антонов по обвинението за съучастие в покушението срещу папа Йоан Павел II. Лицемерните мотиви са „поради липса на доказателства“.

На 13 май 1981 година, на площад „Свети Петър“ в Рим папа Йоан Павел II е прострелян в гърдите, но е спасен и се възстановява сравнително бързо. Атентаторът е задържан – турчинът Али Агджа, на 23 години, член на терористичната организация „Сивите вълци“ и платен убиец. През ноември 1982 година неочаквано Агджа казва, че негови съучастници са трима българи – касиера на посолството ни Тодор Айвазов, секретаря на военното аташе Жельо Василев и представителя на българската авиокомпания „Балкан“ в Рим Сергей Антонов.

Той е задържан на 25 ноември 1982 г. по обвинение в съучастие на атентатора Мехмед Али Агджа. Василев и Айвазов вече са в България. Следствието продължава 2 години и 6 месеца. Процесът започва през май 1985 г и завършва през март 1986 г. В обвинителната реч, продължила 38 часа, прокурорът се опитва да припише на българина старателно съчинявани несъществуващи вини.

Сергей Антонов е наричн от пресата „арестант №1 в света“ близо 4 години, а процесът срещу него – „Процес на века“. Нароченият за съучастник – фин, интелигентен, скромен и честен служител е идеалната жертва за италианските тайни служби и тогавашната яростна пропаганда от „другата страна“ на „желязната завеса“. През 1984 г. дори излиза книгата „Време за убийци” на родената в Ню Йорк журналистка Клеър Стърлинг. Тя е посветена на ролята на социалистическите тайни служби в покушението срещу папата. От тогава е и твърдението за „българската следа” в него.

Невероятен е интереса към процеса срещу тримата българи – около 500 акредитирани журналисти от Италия и света го отразяват в зала с капацитет от 250 места. Така нареченият „суперсвидетел“ по делото 116 пъти променя версиите по своите показания. При влизане в залата килърът Али Агджа възкликва: „Аз съм Исус Христос!“

На 29.03.1986 г. Римският наказателен съд издава оправдателна присъда на Антонов. Завръща се в България на 1 април със съсипано здраве, семейство, живот… Според изявления на специалисти, той „не само е бил подложен на психически тормоз при многото разпити и в затвора, но са му били давани и психотропни вещества“. Известно време продължава да работи на куриерска длъжност в авиокомпания „Балкан“, след което е пенсиониран по болест. Доста по-късно – през 2002г., 39-то Народно събрание отпуска на Сергей Антонов пенсия за особени заслуги в размер на 160 лева месечно.

На 24 май 2002 г., по време на своето официално посещение в България, при срещата си с президента Георги Първанов папа Йоан Павел Втори заявява, че никога не е вярвал в т.нар. „българска следа“ в опита за покушение срещу него. Това изявление е с голямо значение за България, тъй като опроверга окончателно инсинуациите с „българската следа“ в атентата.

На 1 август 2007 г. Антонов е намерен мъртъв в дома му на ул. „Сердика“ в София от дъщеря му Ани. Погребан е само от най-близките.

Днес, тридесет и пет години по-късно, е изяснено, че „българска следа“ в атентата срещу папа Йоан Павел Втори е съществувала само в сценария на тайните служби от годините на „студената война“. Но мащабите на скандала и международния отзвук през 80-те години оставиха петно върху българската държава. Съсипват и един човешки живот, на един почтен човек.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *