Космическа мистерия: Невидим обект унищожава съседно съзвездие

Астрономи са открили, че съзвездието „Хиадас“ се срутва под въздействието на някакъв неясен и невидим обект. Предполага се, че това е облак от мистериозна тъмна материя, съобщава „Vesti.ru“.

Той унищожава съзвездието „Хиада“ със своята гравитация. Учените все още не знаят за каква невидимост става дума. Но каквото и да е, откритието обещава да бъде много интересно.

„Хиада“ е най-близкото съзвездие до Земята, той е само на 153 светлинни години и има диаметър около 60 светлинни години. Най-ярките му звезди са перфектно видими с просто око и с помощта на телескоп в него могат да бъдат преброени около сто.

Теоретиците отдавна предполагат, че „Хиада“ постепенно се руши. Осветителните тела, които са твърде близо до ръба на съзвездието, се изхвърлят от него от общата гравитация на цялата галактика и образуват две така наречени приливни опашки.

Астрономите са наблюдавали подобни опашки повече от веднъж във взаимодействащите галактики, но никога преди в звездните купове на Млечния път. Факт е, че приливната опашка не се вижда на фона на много звезди в Млечния път. Не е толкова лесно да се идентифицират „бегълците“ от съзвездието сред другите светила около тях. Следователно все още не е възможно да се провери хипотезата за „опашката“ на „Хиада“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *