Авто ВАЗ възобновява производството на Лада в Казахстан

Емблематичният за поколения българи автомобилен производител „Авто ВАЗ“ възобновява производството на автомобилите „Лада“ в Казахстан, съобщават от руската компания.

Групата компании „Allur“, организатор на ново производствено съоръжение в Казахстан, подписа ново споразумение за сътрудничество с „Авто ВАЗ“.

„Успяхме да подготвим и подпишем споразумение за сътрудничество, както и да пуснем на пазара първия модел – високопроходим автомобил Нива Travel. През следващите месеци заводът в Костанай ще започне да произвежда други модели Лада“, каза президентът на „Авто ВАЗ“ Ив Каракацанис.

Тя обсъди с министър-председателя на Казахстан Аскар Мамин перспективите за по-нататъшно разширяване на индустриалното сътрудничество: с участието на „SaryarkaAvtoProm“ се планира да се увеличи производството на базата на комплекти CKD, включително заваряване и боядисване, и да се разшири дилърската мрежа в Казахстан.

В началото на годината монтажа на автомобили „Лада“ в Казахстан беше спрян поради огромния дълг на завода „Азия Ауто“ в Уст-Каменогорск. Заводът осигурява доставки за 40% от казахстанския автомобилен пазар. „АвтоВАЗ“ притежава 25% от завода. Това беше една от най-големите дестинации за износ на компанията за доставка на комплекти превозни средства.

През 2020 година в Русия и в чужбина продажбите на автомобили „Лада“ са намалели с почти 5% до 393,806 хиляди коли, от които 17,5 хил. нови „Лада“ са продадени в Казахстан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *