Отбелязваме Международния ден на театъра

Празнуваме Световния ден на театъра (World Theatre Day) днес. За първи път идеята за отбелязване на подобен ден идва през 1961 г. от Международния театрален институт (International Theatre Institute, ITI). Институтът е част от системата на ЮНЕСКО и насърчава сътрудничеството между театралните артисти по цял свят.

Датата е избрана през 1961 г. на IХ конгрес на Международния театрален институт и е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г. Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е големият френски творец Жан Кокто – поет, писател, художник, сценарист, актьор, режисьор.

По случай Световния ден на театъра, по традиция всяка година една световна фигура в театралното изкуство е поканена от Международния театрален институт да сподели своите идеи за театъра. Посланието се превежда на повече от 50 езика. Традиционно се прочита преди всеки спектакъл или театрално събитие на 27 март, публикува се в медиите, излъчва се по радио и телевизионни канали, за да достигне до аудиторията в целия свят.

Тази година Послание за световния ден на театъра – 27 МАРТ отправя английска филмова, театрална и телевизионна актриса, носителка на „Оскар“, три награди„Златен глобус“ и четири „Еми“ – Хелън Мирън. „Измина една твърде тежка година за представленията на живо, за много творци, технически служби и създатели на театралното изкуство, сблъскани с трудностите в една професия, вече преизпълнена с несигурност. Вероятно именно тази постоянна несигурност ги е приучила да оцеляват чрез духовитост и кураж и в тази пандемия. В тези нови обстоятелства въображението им вече се преобразува в изобретателен, забавен и прочувствен начин за общуване, до голяма степен благодарение, разбира се, на Интернет. Откакто са на тази земя, хората си разказват истории един на друг. И прекрасното ни единение чрез театъра винаги ще продължава да съществува, докато ни има нас. Творческият импулс на писатели, художници, танцьори, певци, актьори, музиканти, режисьори никога не ще бъде задушен, а в най-близко бъдеще ще разцъфне пак с нова енергия и разбиране за света ни. Нямам търпение това да се случи!“, гласи посланието на актрисата Хелън Мирън в превод от английски език на Сава Драгунчев.

Заради глобалната пандемия от коронавирус вратите на театрите са затворени. Международният ден на театъра ще бъде отбелязан на изцяло онлайн на https://www.world-theatre-day.org/mainevent.html

У нас отбелязваме Международния ден на театъра с връчването на наградите „Икар“. Това е най-престижното отличие за сценични изкуства. По традиция се присъждат от 1974 година в деня на театъра. От 2006 г. до днес те се присъждат от Съюза на артистите в България за професионални постижения в областта на театъра, цирковото и кабаретното изкуство в 19 категории. Традиционно в седмицата преди 27 март се провежда Софийски театрален салон, на който се играят спектаклите, номинирани за награди.

За втора година обаче връчването на наградите ще бъде отложено и то няма да се осъществи на 27-ми март, поради създалата се епидемична обстановка. Официалната церемония по връчването на наградите е планирана за 11 май и ще се проведе по традиция в Народния театър „Иван Вазов“.

„Татяна Лолова е носителят на наградата ИКАР 2021 за изключителен принос към театъра. Управителният съвет на Съюза на артистите гласува отличитето на една от най-обичаните български актриси още в началото на месец февруари. Наградата трябваше да бъде обявена заедно с номинациите във всички категории на 27 март, събота от 10 ч., по време на официалната пресконференция. Заради трагичната вест, която помрачи всички българи, почетното отличие ще бъде връчено посмъртно“, съобщават в сайта на Съюза на артистите в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *