194 години от смъртта на Лудвиг ван Бетовен

Гениалният композитор Лудвиг ван Бетовен е един от най-великите творци в историята на музиката. Той изпълнява първия си концерт, когато е на 8 – на 26 март 1778 г. и умира на 26 март 1827 г.

Роден е през 1770 г. в Бон и още от съвсем малък започва да учи цигулка и пиано Бащата е придворен певец , учи Лудвиг на клавесин и цигулка, но е пияница и грубиян. В стремежа си да извлече полза от таланта на детето го заставя да свири почти непрекъснато. На 26 март 1778 г. 8-годишният Лудвиг ван Бетовен изнася първия си концерт пред публика. За да се изтъкне, тогава баща му подвежда пресата, че синът му е на 6, откъдето тръгват и някои несъответствия в биографията на композитора.

Но те не променят факта, че на тази дата едно малко момче, показва своя талант. Лудвиг на 11 години вече е сред музикантите в придворния оркестър, а две години по-късно се проявява и като органист. Забелязан е от един от най-влиятелните учители по музика в Бон по това време – Кристиан Готлоб Нефе. Чрез него Бетховен се запознава с творчество на Йохан Себастиан Бах, започва да композира първите си клавирни сонати.

От 1792 г. Бетовен живее във Виена, където учи при Албрехтсбергер и Салиери и завоюва първите си успехи и като пианист-импровизатор, и като композитор. Към себе си Бетовен е крайно взискателен, унищожава всичко, което е написал до 25-годишната си възраст. От 1796 гс до 1800 създава 21 опуса. Но получава “ най-страшния удар на съдбата“, както той сам споделя – отслабва слухът му.

Отначало се мъчи да прикрие тази своя слабост, а впоследствие ползва т.нар. „разговорни“ тефтерчета. Между 1800 и 1802 г. създава 15 нови опуса, а през следващите две години — още 20, между които и Третата симфония „Ероика“. След това създава „Фиделио“ (1805), Четвъртата симфония (1806), Концерт за пиано № 4 (1806), „Кориолан“ (1807), Петата симфония (1808), концерти, сонати, квартети и много други.

Композиторът спира да твори през 1826 г. Последните му творби са особено високо оценени от музиковедите заради интелектуалната им дълбочина. Сред тях е прочутата „Девета симфония“ – последната негова симфония, написана когато вече е напълно оглушал. Това негово най-забележително произведение прозвучава за първи път на 7 май 1824 г. в музикалната столица на света – Виена. а през 1985 „Одата на радостта” е избрана за химн на ЕС.

Лудвиг ван Бетовен умира на 26 март 1827 г. във Виена, на 56 годишна възраст. Интересува се не само от музика, но и от философия, литература и политика. Признат е за един от най-великите композитори в историята на музиката. Неговите произведения са върхове в музиката, недостижими и по идейна насоченост, и по художествени качества.

Творбите му отразяват най-напредничавите и най-съкровените идеали на тогавашната епоха. Той вдъхновява множество композитори, музиканти и слушатели поколения наред. През 1985г. „Одата на радостта” е избрана за химн на ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *