Ансамбъл „Пирин“ отбелязва 90 години от рождението на проф. Кирил Стефанов

Ансамбъл „Пирин“ отбелязва 90 години от рождението на композитора, диригент и дългогодишен негов ръководител проф. Кирил Стефанов с концерт-спектакъла в негова чест „Аз съм Пирин…“. Спектакълът ще бъде представен днес, на рождената дата на проф. Стефанов, на сцената на Музикалния театър в София, а в Благоевград концертът ще е на 5 април в зала „Яворов“. 

Публиката в София и в Благоевград ще види превърнало се в класика вече творчество на проф. Кирил Стефанов, не само музикални произведения, но и танцови постановки, каза за БТА художественият ръководител на ансамбъл „Пирин“ Мирослав Димитров. Концертът показва част от необятното творчество на проф. Кирил Стоянов, представено от ансамбъла, както и от други колективи от страната, които и до ден днешен изпълняват неговото творчество, допълни Димитров. 

На сцената, наред с ансамбъл „Пирин“, творчеството на проф. Стоянов ще представят Северняшкият ансамбъл „Иван Вълев“ и хор и оркестър на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“. Национално училище за танцово изкуство ще представи един от първите танци на ансамбъл „Пирин“ – „Празнични танци“, по хореография на Кирил Харалампиев и с музиката на проф. Кирил Стефанов. 

В концерта ще участват незабравими артисти, които са били част от ансамбъла, както и млади творци, които ще покажат приемственост на завещаното музикално наследство, каза още Мирослав Димитров. 

Творчеството на проф. Стефанов не само се пази, но и се възражда в много голяма сила в днешно време, допълни главният художествен ръководител на ансамбъла. „Нашата задача и цел е да успеем да градим и да надградим неговия завет, това, което е оставил за поколенията“, каза Димитров. 

Мирослав Димитров каза, че наследството на проф. Стефанов може да се изрази с две думи – дух и сърце. „Невероятният талант, който е показал в годините проф. Кирил Стефанов, сърцето, което е вложил, душата си, която е вложиш, мисля че това мотивира по-млади хора, както е в сега екипът на ансамбъл Пирин, говоря за композитори, за диригент, хореограф. Тоест, никога няма, поне това, което зависи от мен, да остане някъде в сянка, в праха на лавиците неговото творчество, напротив. С новия премиерен спектакъл, който направихме, също голяма част от музиката е на Кирил Стефанов, тоест това е едно незабравимо творчество, което трябва да се предава и мисля, че ще се предава години напред.“, каза още художественият ръководител на ансамбъла. 

Проф. Кирил Стефанов е роден на днешния ден през 1933 г. в Горна Джумая (дн. Благоевград). Възпитаник е на Горноджумайската Бивша Солунска гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, разказа уредникът в Регионален исторически музей – Благоевград д-р Биляна Карадакова. През 1956 г. бъдещият художествен ръководител, диригент и композитор на Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Пирин“ завършва с отличие Държавната консерватория в София (д. НМА „Проф. Панчо Владигеров“) и същата година е назначен за художествен ръководител на новосформирания в Благоевград фолклорен състав. 

„Целият си живот, талант и творчество като композитор и педагог проф. Кирил Стефанов посвещава на родния фолклор. Негова творческа цел е все по-дълбоко да опознава традициите и особеностите на българския фолклор. Негова заслуга е, че успява да ги претвори в изкуство от световна величина. Това, което отличава работата му като ръководител на ДАНПТ „Пирин“ е, че превръща многообразието от песни, танци и багри от Пиринския край в спектакъл със сюжети, които оставят публиката без дъх от възхита.“, разказа д-р Карадакова. 

Ансамбъл „Пирин“ се превръща в еталон за художествено народно изкуство и емблема на българския фолклор по целия свят, допълни историкът. Под ръководството на проф. Кирил Стефанов ансамбълът изнася над 6 500 концерта в 55 страни, на всички континенти.

Проф. Кирил Стефанов е автор на множество хоровите песни, инструменталните композиции и сценични произведения, изпълнени от ансамбъл „Пирин“, сред които „Айде цъфти, Ружо“, „Стига йодиш, Яне, мори“, „Я ти постилам шарени черги“, „Писмо ти е дошло“, „Южни гальовни песни“, „На мегдана“, „Копаница“, „Пролетни песни и игри от Пирина“ и много други. „Особено важно е, че проф. Кирил Стефанов успява да „преведе“ езика на автентичния български фолклор на езика на съвременността.“, каза още д-р Карадакова. 
Отличията на ансамбъла под ръководството на проф. Кирил Стефанов у нас и в чужбина са многобройни. Сред тях са: „Златна плоча“ от Нешвил, САЩ, 1982 г., „Златна плоча“ на Балкантон през 1983 г., награда „Грами“ през 1991 г. на албума „Мистерията на българските гласове“, където участва със свои композиции и разбира се, повече от 100 издания на неговото творчество върху грамофонни плочи и дискове, допълни уредникът в РИМ – Благоевград. 

Проф. Кирил Стефанов е дългогодишен преподавател в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Професорът е носител на най-високото държавно отличие орден „Стара планина“ 2 степен и на най-високото академично отличие „Доктор Хонорис кауза на ЮЗУ „Неофит Рилски“. Той е и почетен гражданин на Благоевград. „Това, с което свързваме неговото име и ансамбъл „Пирин“, е голямата любов на благоевградчани, тя е безценна.“, каза още д-р Биляна Карадакова.