Нови любопитни разкрития за черната дупка М87

Новите изображения на първата разкрита черна дупка предоставиха на учените важна информация за случващото се в самия край на тази бездна. Астрономите са измерили колосални магнитни полета, които обграждат свръхмасивното чудовище и изхвърлят струи материя в космоса, които се простират в продължение на хиляди светлинни години, съобщава „Vesti.ru“.

През 2019 гoдина EHT публикува първото по рода си изображение на черна дупка. Учените я откриха в галактиката M87, разположена на 55 милиона светлинни години от Земята.

Изследователите са получили не снимка във видима светлина, а изображение в радиовълни. За целта те обединиха осем радиотелескопа, разпръснати на различни континенти, в една система. Тази мрежа работеше като един инструмент в мащаб, сравним с този на земното кълбо.

Не е изненадващо, че по този начин разделителната способност е невероятна. Така може да се види банкова карта в лунен кратер. Впечатляващите характеристики позволиха на учените да „видят“ черна дупка за първи път.

Благодарение на това и след години упорита работа, те публикуваха нов образ, базиран на същите наблюдения. Този път в поляризирани радиовълни. Така вече имаме нова информация за магнитното поле на космическия обект.

И преди това астрономите са измервали магнитни полета около черните дупки, но това е първият път, когато се прави толкова подробно и толкова близо до повърхността на това чудовище.

Благодарение на тези данни астрофизиците са открили удивителни подробности за процесите, протичащи, така да се каже, почти в устата на черната дупка.

„Наблюденията показват, че магнитните полета на ръба на черната дупка са достатъчно силни, за да отблъснат горещия газ и да му помогнат да се противопостави на мощното гравитационно привличане. Тази част от газа, която успява да се плъзне през магнитната ограда, образува спирален поток, бързайки към хоризонта на събитията (т.е. към повърхността на черна дупка – бел. ред.)“, – обяснява Джейсън Декстър от Университета на Колорадо в Боулдър, координатор на работната група на теоретиците от сътрудничеството на EHT.

С други думи, магнитното поле забавя падането на материята в бездната. И част от материята се изхвърля напълно от околността на черната дупка под формата на удължени струи на материята – струи. Те се простират на поне 5000 светлинни години от центъра на галактиката.

В същото време механизмите, които пораждат този впечатляващ „космически фонтан“, далеч не са напълно известни на учените. Новите данни ще помогнат за по-подробното им изучаване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *