ГДБОП разби група за изнудване чрез заплахи и физическо насилие

От ГДБОП са арестували шестима участници в група за изнудване чрез заплахи и физическо насилие над длъжници на кредитно дружество. Акцията е била на 23 март след специализирана полицейска операция под надзора на Специализираната прокуратура.

При претърсвания на ползвани от тях адреси и автомобили са намерени и иззети мобилни телефони и СИМ-карти, списъци с имена, адреси и суми, бухалки, както и други доказателства.

Според данните до момента групата е била сформирана през януари 2019 г. и е събирала дългове на лицензиран кредитодател на територията на Софийска област. Тя е първата с подобна дейност, ръководена от жена. Всеки от участниците в престъпното сдружение е заемал определено ниво в йерархията и е изпълнявал строго определени функции.

Жертви на изнудване са били предимно ниско образовани и малоимотни хора. Някои от тях били насилствено принуждавани да погасяват предсрочно кредитните си задължения в пълния им размер.

В хода на разследването са разпитани голям брой свидетели, сред които и пострадали от престъпната дейност.

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност шестимата задържани за участие в организирана престъпна група за изнудване чрез заплахи и нанасяне на телесни повреди на лица, забавили погасяването на задължения към кредитно дружество. С постановления на наблюдаващ прокурор им е наложено задържане до 72 часа.

Днес в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.