Сърфист постави невиждан рекорд заради благородна кауза

Австралиец постави рекорд за най-дълго каране на сърф, съобщи ДПА. Целта му е да събере пари за психиатрична болница. Блейк Джонстън подобри предишния рекорд от 30 часа и 11 минути в ранните часове на петък на плажа Кранъла в Сидни.

В кратко видео, публикувано в профила му в Инстаграм малко след подобряване на рекорда, Джонстън казва, че ще продължи да стои на сърфа, защото „имам още работа за вършене“. В петък сутрин бившият професионален сърфист вече беше покорил над 500 вълни. 

Джонстън започна сесията си рано в четвъртък с намерението да събере 250 000 австралийски долара (16 709 щатски долара) за фондация „Чъмпи Пулин“, работеща в областта на психичното здраве. Фондацията е основана в памет на автстралийския сноубордист Алекс „Чъмпи“ Пулин, който почина през 2020 г. 

Първоначално Блейк Джонстън е планирал да направи 1000-километрово каране на сърф, но след 7 часа във вълните край Мелбърн той е разбрал, че световният рекорд за сърф сесия, поставен от южноафриканеца Джош Елсин, е „само“ 30 часа и 11 минути.

„Помислих си, че бих могъл да го направя, мога да карам сърф 40 часа“, гласи съобщение на Джонстън на интернет страницата му за набиране на средства.

Следващия път обаче ще карам с други хора – с моята общност ще променим бъдещето, се казва още в съобщението на Джонстън.