Честит рожден ден на недостижимата Стефка Костадинова!

Една от легендите на българския спорт и световната лека атлетика – Стефка Костадинова днес празнува 56 – ия си рожден ден. Още 14-годишна покрива норматив за майстор на спорта.

Завършва Спортно училище „Васил Левски“ и Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Републиканска шампионка и рекордьорка в дисциплината „скок на височина“ във всички възрастови групи. Първия си неофициален световен рекорд за възрастта поставя още като дете през февруари 1978г. – 166см.

Големите си успехи постига, когато през 1983 г. неин треньор става Николай Петров. През цялата си състезателна кариера остава вярна на любимия клуб „Тракия“. Участва на 3 олимпийски игри, 7 световни и 6 европейски първенства. Първия си скок над 2 метра прави на 25 август 1984 г. в София.

Преминава тази гросмайсторска граница 197 пъти в общо 130 състезания. Пет пъти подобрява световния рекорд във скока на височина. Първа поправка постига едва на 21 години, през 1986г. /два пъти в рамките на 7 дни/. Последният – 209см, поставен на световното първенство в Рим на 30.08.1987г. е нодостижим вече повече от 33 години.

Има два олимпийски медала – сребърен на олимпиадата в Сеул през 1988г. и златен на олимпиадата в Атланта 1996г. Това е и най-дълго очакваното злато от завърналата се в големия спорт Стефка /след раждането на сина и Ники/ . Печели в най-силното олимпийско състезание в историята. Девет атлетки преминават над 196см.

За да спечели, Костадинова подобрява олимпийския рекорд. С 205см тя триумфира на най-високото стъпало на почетната стълбица. Паметен до днес е мигът, в който отронената сълза се стича по бузата и по време на химна на Р България. Това е може би и най-сладката титла в колекцията й.

Голямата атлетка е избирана 4 пъти за „Спортист на годината в България” и пет пъти за № 1 на Балканите. Тя е единствената българка, отличена със спортен „Оскар“ през 1987 г. Златната Стефка е сред първите приети в Залата на славата на световната атлетика. В нейна чест на входа на Олимпийския музей в Лозана е издигната летва с отбелязана височината на световния и рекорд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *