25 март – Свето Благовещение

Днес православната църква отбелязва деня, в който Архангел Гавраил е съобщил на Дева Мария, че ще зачене с Божията помощ Спасителя на света. Утвърден е в Православната църква през VII век.

Празникът е известен като Благовест, Благовец, Кукувден или Половин Великден. Поверието гласи, че тогава долитат кукувиците и лястовиците и известяват на хората благата вест за идващата пролет.

По Благовец трябва да се излиза с пълна кесия, да си с пара в джоба и с весело настроение, че като те закука кукувицата, да е на добро. Ако те закука с изненада без паричка, то е на беднотия. Според народното вярване на този ден всички трябва да се подготвят да посрещнат лятото, затова предишните дни жените изчистват основно къщите, помитат двора.

Има поверие, че на този ден раните не болят и зарастват бързо. Тогава на малките момиченца се пробиват ушенцата за обички, „че да им е блага раната“ и бързо да заздравее.. Животновъдите дамгосват животните, за да ги познават по белезите на ушите им. Този ден се използва и за засаждане на овощни дървета, защото така ще растат добре и ще дават сладки плодове.

Благовец на някои места е наричан още „зъмски ден“, защо се е смятало, че змиите излизат на този ден от леговищата си, следвани от жабите, гущерите, бълхите. Страхът от змията и смъртоносното и действие върху хората е отразен в редица предпазни действия и обичаи. Отрежда се особена роля на огъня, защото змиите се страхуват от него.

В дворовете се палят ритуални огньове, които момчетата прескачат, за да не ги хапят змиите, а възрастните жени тропат с маши, ръжени и други железни предмети, като изричат: „Бягайте змии и гущери, че дядо Благовец иде с топуза!“ или „Бегайте змии и гущери, че днеска е Благовец, че идат татари, да ви мерят с кантари!“. Следобед момите обикалят къщите и пеят песни: „Закукала кукувица, закукала насред село, насред село, на езеро…“.

Празникът е по време на Великия пост, но на този ден Светата православна църква разрешава да се яде риба, зехтин и да се пие вино. Традиционно тържествената празнична трапеза на Благовец включва риба. Трябва да се хапне и нещо зелено, вече поникнало в градината – коприва, киселец, лапад, магданоз, джоджен – за да потече в човешкото тяло „нова, млада кръв“.

Имен ден празнуват: Благой, Благовест, Благовеста, Блага.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *