Астрономи вникнаха в сърцето на Марс

Учени са разгледали недрата на Марс и са открили размера на ядрото му. Червената планета се превърна във втората след Земята, за която човечеството разполага с такава информация.

Геолозите отдавна използват сеизмични вълни, за да „прогледнат“ в Земята. Факт е, че скоростта на тези вълни зависи от свойствата на веществото, през което преминават. В допълнение, вълните могат да се отразяват от границите на слоя (например от границата кора-мантия или мантия-сърцевина). И накрая, надлъжните вълни могат да се разпространяват както в твърда, така и в течна среда, а напречните вълни могат да се разпространяват само в твърда. Всичко това ви позволява да организирате един вид ултразвук за земното кълбо, като откриете вътрешната му структура.

Сега учените са приложили същите методи за изследване на Червената планета. През ноември 2018 година устройството „InSight“ кацна на Марс, наред с други устройства, въоръжени със сеизмограф. Още през април 2019 г. той регистрира първото „Марсотресение“ и скоро имаше стотици подобни събития.

Новото проучване обхваща трусове от март 2019 г. до юли 2020 г. След анализ на сеизмичния сигнал, планетарните учени потвърдиха, че Марс има течно ядро. Те също така определиха радиуса на последната (около 1800 километра) и плътността (6 грама на кубичен сантиметър).

Това означава, че радиусът на ядрото е 53% от радиуса на цялата Червена планета и в това отношение Марс е подобен на Земята (има 55%). Марс обаче е около половината от радиуса на Земята, така че физическите условия в недрата на двете планети трябва да са различни.

По-специално, мантията на Червената планета, за разлика от тази на земята, почти не е разделена на горна и долна. Освен това, в светлината на новите данни, ядрото на Марс трябва да се състои от цели 18% сяра (земното ядро ​​включва само около 2% сяра). Припомняме, че основните компоненти на ядрата на Марс и Земята са желязото и никелът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *