Костадин Ангелов: Ако тестовете ни са пропорционални с другите държави, нямаше да сме в в черната класация по смъртност

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов коментира влизането на България в черната класация по смъртност. Според данните от института „Джонс Хопкинс“, страната ни е втора в света и първа в Европа по брой жертви от COVID-19.

„Сравняваме няколко показатели, с показатели, които са несравними. Тестовете в България са по-малки, въпреки антигентните тестове. Ако тестовете са пропорционални с другите държави, ние няма да сме сред първите места“, каза Ангелов.

Министърът посети Ямбол, заради рекордния брой пациенти, които са настанени в COVID отделенията в болниците в града. Заради изчерпване на леглата за лечение от Здравната инспекция в града издадоха заповед за увеличаването им.

„Ситуацията е организирана и нямаме притеснения. Имаме изключително сериозен натиск и влошаваща се епидемиологична обстановка в Бургас. Разговарях за увеличаване на легловата база и наемане на допълнителен персонал в РЗИ Бургас за завишаване на контрола. Нямаме засега ръст сред медиците. Това се дължи на факта, че повече от тях са ваксинирани. В момента позитивират медици, които са отказали ваксинация“, коментира Ангелов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *