Петър Величков: Ясно е, че с Димитър Бербатов искаме да поемем управлението на БФС

Членът на Изпълкома на Българския футболен съюз Петър Величков заяви, че е възможно той и Димитър Бербатов да излязат с обща кандидатура за изборите за нов президент на федерацията.

Бизнесменът говори пред медиите и разкри повече детайли. Величков разкри, че той и Бербатов имат обща визия за управление на родния футбол.

„Надявам се да няма разочаровани от вас, че идеята днес не е да си говорим за кандидатури. Смятам, че има доста по-важни неща. Бих искал да говорим за Конгреса, който се очаква да се насочи за 25 юни. Такъв конгрес ще има и много се надявам да бъде проведен и дай Боже всичко да е нормално.

Октомври 2019-а година, когато оставка подадена президента Михайлов и от нас членовете на Изпълкома. Моето разбиране бе такова, че ние колективно подаваме остаква с цел да се проведе един нов Конгрес. Основна задача за нас бе да можем да организираме такъв.

Моето е разбиране е такова, че очакванията са да бъде избрано ново ръководство и да му бъде даден 4-годишен мандат. Духът бе такъв, ние да се оттеглим и да дойде ново ръководство. За съжаление след последното заседание аз бях много очуден. Когато започнахме да преглеждаме документите за Конгреса, ние не говорихме за 4-годишен мандат, а за такъв до 18.02.2022. Това ме наведе на мисълта, че някой трябва да излезе и да каже в каква посока вървим.

На този Конгрес, според подготовените документи, трябва да бъда гласувана оставката на президента и на останалите членове на Изпълкома. Само 5 души обаче бяхме подготвени с писмени оставки, както и президентът Михайлов.

Важно е в каква посока вървим. Клубовете трябва да са наясно с това, което се подготвя. Още веднъж бих желал да използвам тази пресконференция, за да агитирам останалите членове да запазим този дух този, който бе в началото, когато разбрахме, че президента се оттегля. Ако някой смята, че е желан в управлението на БФС, това трябва да бъде отчетено. Много се надявам духът да бъде спазен, колегите да проявят мъдрост и морал и да дойдат нови хора или тези от старото, които са желани.

За да има такава подкрепа и да бъде приета от всички, ние от Изпълкома трябва да направим такива правила, с които тези избори да бъдат приемливи за всички. Хората, които желаят да се кандидатират, трябва да се обявяват официално, достатъчно време имаше. Ние да направи една дискусия, да изслушаме тези желаещи. В нас е ножът и хляба, но ние искаме да създадем условия, за да може тези избори да бъдат признати.

Ясно е, че с Бербатов работим в екип и искаме да поемем управлението, ако имаме доверието на клубовете. Възможно е да се кандидатираме, но сме далеч от тази тема сега. Не искам да разкривам нашата концепция. Избрали сме сериозен футболен човек. Вече неколкократно казах – за мен поколението на Бербатов, на Мартин и Стилиян Петров трябва да поеме отговорност за ръководенето на българския футбол, но не бива да ги оставяме сами. Те са сериозни личности, с добра преценка, но БФС е организация, която има нужда от тежка реформа. Точно там аз виждам своето място“, призна Величков.

На българския футбол не му трябват противопоставяния или футболисти от миналото, на него му трябва обединение. Интегрална бюлетина, подписана един ден преди конгреса от всички кандидати, ако има 551 кандидата, 551 бюлетини да бъдат подписани. Това са едни детайли, които може би не са важни на този етап, но ако имам добра воля, може да има един добър вот, който не е таен, няма манипулации и вот, който ще бъде приет от всички. Ясна е ситуацията в целия свят. Ясно е едно и президента на УЕФА го каза, ако спрем помощта на УЕФА, над 90% от федерациите ще фалират.

В дневния ред бе новото ръковдоство да управлява до 18 февруари 2022 година. В последствие това отпадна, за щастие. Защото последвала промяна на дневния ред няма да мине при съда по вписванията. Ако искаме да бъдем сигурни, че ще има избор на ръководство с 4-годишен мандат, това минава през оставка на цялото ръководство“, каза Величков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *