„Засекретената революция“ разглежда различните гледни точки за дейността на Дружба „Родина“

На 3 февруари, петък, от 22:00 ч. по БНТ 1 в рубриката за актуална документалистика на обществената телевизия „В кадър“ гледайте филма „Засекретената революция“. От новия телевизионен сезон поредицата „В кадър“ е с нов ден и час на излъчване – в петък след „Панорама“.

Документалният филм „Засекретената революция“ – със сценарист и режисьор Цветан Симеонов, оператор Методи Стоилков, изп.-продуцент Весела Смилец – навлиза в архивите и разкрива различните гледни точки за дейността на Дружба „Родина“. Oрганизацията с просветна, патриотична и благотворителна мисия е създадена през 40-те години на 20-ти век от няколко млади българи мохамедани – както са наричани по време на социализма помаците в Родопите, които провеждат културна революция сред своите събратя.

За осем години основателите на Дружба „Родина“, които се стремят да ограмотят местните хора, без да посягат на тяхната религия, променят мисленето в планината. 90 000 души подават заявления за смяна на турско-арабските имена, а в мюсюлманските училища започват да преподават на български език.

След 9-ти септември организацията е ликвидирана, като книжнината ѝ е изгорена ритуално на площада в Смолян. Активистите на Дружба „Родина“ са преследвани и съдени, някои от тях са убити в затвора. Организацията е засекретена за повече от 30 години.

Документалният филм „Засекретената революция“ извлича спомените на наследниците на основателите на Дружба „Родина“ и показва съдбата на тези будни българи мохамедани, които след време са реабилитирани, но не докрай.