Варненският вековен чинар е номиниран за „Европейско дърво на годината“

Клуб „Ела, какъвто си“ с ръководител Мария Стефанова при Основно училище „Петко Р. Славейков“ за трети път номинира вековния чинар във Варна за „Европейско дърво на годината“. 

Предишните номинации са били през 2015 и 2020 г. Тогава обаче кандидатурата не е била подкрепена с качествени професионални фотоси и, според нея, затова не е събрала достатъчно гласове, за да попадне в десетката на националния конкурс „Дърво с корен”, организиран от фондация „ЕкоОбщност“. Както БТА съобщи, в кампанията тази година варненският вековен чинар е класиран на първо място. За него са гласували 1 593-а души, а над 10 000 са харесали страницата на фондацията, където е описана историята на дървото, каза Стефанова.  

Тя обясни, че това е заслуга на четвъртокласниците от клуба, които са провели активна кампания сред своите съученици, учители и родители, както и в социалните мрежи. Зад каузата са застанали и екипът на ОУ „Петко Р. Славейков“, хората от Аспарухово, екологични организации. Това е целта на нашите занимания – децата да защитят обществено значима тема и да я развият успешно, обясни преподавателката. Клубът „Ела какъвто си“ има за цел всяка година да подготвя възпитаниците си за участие в олимпиадата по гражданско образование.

Понастоящем Стефанова е пенсионер, но продължава да води клуба, след като го е създала като психолог в училището преди години. Досега оттам са преминали над сто деца, които са се посветили на различни каузи. 

Вековният чинар се намира в квартал „Аспарухово“ във Варна и е на 1100 години. Висок е 28 метра, а обиколката на дънера му е 9,5 метра. Обявен е за защитен през 1969 г. Той е от вида „Palatanus occidentalis”, който не е много характерен за България, а се среща често в Северна Америка. Устойчив е на студ и замърсяване, и може да живее над 2000 години, сочи табелата му, където е допълнено още, че дървото вероятно е засадено по времето на Първото българско царство.

Вековният чинар от Варна ще представя България в конкурса „Европейско дърво на годината 2023”, който ще се проведе през месец февруари. В състезанието ще се включат общо 14 държави, а онлайн гласуването ще започне на 1 февруари и ще продължи през целия месец на интернет страницата на конкурса. Мария Стефанова подчерта, че е важно желаещите да подкрепят българския участник да гласуват според процедурата, а не само да харесат сайта.  

За варненския чинар споменават чешките археолози братя Шкорпил, които в свои записки, поместени в „Известия на Варненското археологическо дружество“ от 1921 г. отбелязват, че се намира край тъкачната фабрика „Прогрес“, до „Чинар чешма“ и стъблото му отвътре е кухо, като според някои сведения светкавица е обгорила корубата му. Впоследствие тя е била почистена и циментирана, за да се намалят гнилостните процеси и да бъде удължен животът на хилядолетното дърво. И сега всяка пролет чинарът разлиства короната си, отбелязват в описанието си от клуба. През 2020 г. оградата около ствола е подновена.