Ангел Кунчев: Важно е вълната да е достигнала пик и да започне да спада

Възможно мерките да се удължат и след изборите, заяви заяви главният държавен здравен инспектор и част от НОЩ доц. Ангел Кунчев в ефира на „bTV“.

„Всяко струпване на хора е опасно. Колкото повече хора има на едно място и извършват активна дейност, толкова по-лесно се предава вирусът. Още веднъж призовавам всеки един да преосмисли приоритетите си.

В тези 10 дни очаквам да постигнем, ако не понижаването, то да няма ново нарастване на случаите, но това ще стане ако спазваме мерките, зависи от поведението ни. Инфекцията показа, че няма праг.

Важно е вълната да е достигнала пик и да започне да спада. Данните показват, че и през април няма да се нормализира ситуацията“, каза Кунчев и допусна, че мерките може да бъдат удължени.

„Натоварването на болниците на места е много голямо. Тези лечебни заведения са на предела си. Никой няма да оставим без медицинска помощ. Частта на хората, изкарали COVID-19 и ваксинираните е много малък, за да влияе на целия епидемичен процес. Може би ще има значение след два месеца. Рано е за това.

Правим много сериозен анализ на смъртността от усложнения у нас. Структурата на нашето население е застаряваща, имаме много хронични заболявания. Персоналът, с който разполагат болниците е малък и много зает и това оказва влияние“, обясни главният държавен здравен инспектор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *