Мустафа Карадайъ: Има две опции за избори

Имаме две опции за провеждане на избори – 26 март или 2 април, защото след това всяка седмица има празници – Великден за католици и православни християни и Байрам за мюсюлманите. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти в парламента в отговор на въпрос за датата на предсрочните парламентарни избори, след като и третият мандат за съставяне на правителство не беше изпълнен.

Карадайъ отбеляза, че за датата на изборите президентът ще издаде указ. По-рано днес държавният глава Румен Радев заяви, че ще разговаря с членове на Централната избирателна комисия, след което ще вземе решение за датата на вота. 

Според Карадайъ ще отидем на „поредните ненужни предсрочни парламентарни избори“. Той смята, че участниците във вота трябва да си дадат сметка, че следващият парламент няма да е кой знае колко по-различен от предходните четири като структура. По думите му политическите формации трябва да имат поведение, което след изборите да им позволи да говорят помежду си и да водят диалог, за да се преодолее политическата криза и да се състави кабинет. 

Попитан с каква законодателна дейност ще се занимава парламентът преди да бъде разпуснат, Карадайъ каза: В тази ситуация каквито и дългосрочни политики и велики, гениални задачи да решаваме, нищо няма да оправим за два-три дни.

Според лидера на ДПС българските граждани също трябва да се отнесат към изборите с отговорност и да преценят кои са партиите на диалога и стабилността.

БСП върна днес неизпълнен третия последен проучвателен мандат. Очаква се президентът да издаде указ за разпускането на 48-ото Народно събрание и за датата за провеждане на нови избори. Според Конституцията избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното.