Китай приема автомобилите Tesla като заплаха за националната сигурност

Китайското правителство вярва, че американските електрически автомобили „Tesla“ могат да представляват заплаха за националната сигурност на страната и затова е необходимо да се ограничи използването им от военните, държавните служители и предприятия със стратегическо значение. Това съобщава „Wall Street Journal“, позовавайки се на източници.

Източници казаха, че властите на КНР, след като са проверили безопасността на електрическите превозни средства на Tesla, са установили, че сензорите и камерите на превозните средства могат да съхраняват изображения на околните места.

В допълнение, информация за времето и мястото на използване на автомобила, личните данни на шофьора, заедно със списък с телефонните му контакти, синхронизирани със системата на електрическото превозно средство, могат да бъдат достъпни от Tesla. Китайското правителство вярва, че такива данни могат да бъдат прехвърлени на САЩ.

Wall Street Journal съобщава, че правителствените ведомства са помолили служителите си да не използват електрически превозни средства, когато пътуват до работното място.

На собствениците на Tesla също беше забранено да управляват тези електрически автомобили на територията на жилищни сгради, в които живеят служители на стратегически важни индустрии и министерства, свързани главно с отбраната и държавната сигурност на страната.

Всичко това се случва въпреки факта, че компанията на Илън Мъск многократно е съобщавала, че напълно отговаря на всички изисквания на законодателството на КНР в областта на сигурността на данните на собствениците на електрически автомобили.

Китайските власти и Tesla все още не са коментирали ситуацията, свързана с ограниченията при експлоатацията на електрическите превозни средства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *