Новите автомобили в САЩ ръждясват докато се редят за инсталация на електрониката

Американските производители на автомобили започнаха да сглобяват модели без някои от електронните компоненти поради прекъсване на доставките. Причините за прекъсването на доставките включват глобален недостиг на чипове и нарушаване на логистиката в САЩ поради претоварените крайбрежни пристанища след февруарската буря. По-рано беше съобщено, че пикапите „F-150“ ръждясват в завода.

Въпросните автомобили без електроника се свалят от поточната линия и се сглобяват за съхранение на фабрични обекти в продължение на „няколко седмици“, а след това ще бъдат оборудвани с необходимата електроника, обещават от „Ford“.

Това ще намали пазара на пикапи от серия F, най-продаваните автомобили в Америка. Търсенето остава силно след производствени загуби, когато фабриките затвориха миналата година поради коронавируса, съобщава „Асошиейтед прес“. Най-големите намаления ще засегнат най-популярните пикапи „F-150“ и кросоувъра „Edge“.

Друг представител на трите големи американски автомобилопроизводители – „General Motors“, също произвежда редица модели без бордова електроника и обещава да ги инсталира по-късно. „Honda“ и „Toyota“ по-рано обявиха съкращения на производството в Северна Америка и спиране на заводи поради недостиг на чипове.

„Volkswagen“, „Stellantis“ (Fiat Chrysler), „Nissan“ и други производители отлагат пускането на някои модели. Складовете са запълнени с некомплектовани машини. Автомобилните производители очакват тази ситуация да продължи до третото тримесечие на 2021 година. Това може да доведе до намаляване на печалбите 2 или повече пъти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *