Двама военнослужещи от Министерството на отбраната са задържани за шпионаж

Двама военнослужещи от Министерството на отбраната са задържани за 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор от Военно-окръжна прокуратура – София по подозрение за изнасяне на класифицирана информация в полза на чужда държава.

Задържането е станало в резултат на проведени оперативно-следствени действия на службите за сигурност. По случая е образувано досъдебно производство.

„Разследването е от особено значение за българската национална сигурност и тази на ЕС, НАТО и другите ни партньори като САЩ. Случаят е без аналог в новата ни история. Българските граждани могат и трябва да се гордеят със службитени за сигурност. Ние не мразим никоя чужда държава, но трябва и сме длъжни да защитим България“, заяви на брифинг главният прокурор Иван Гешев.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева обясни, че ръководителят на групата у нас е бивш ръководен кадър на Служба „Военно разузнаване“ към министъра на отбраната, който условно ще бъде наричан „Резидент“.

Другите участници в групата са били изключително подготвени: военнослужещи и заемащи висши държавни длъжности. Тяхната роля е била да събират и да предоставят нерегламентирано на резидента класифицирана информация на България, НАТО и ЕС, като са имали разрешение за достъп до нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *