Синдикатите недоволстват от размера на увеличението на минималната заплата

Представители на синдикатите изразиха недоволство от размера, с който се увеличава минималната работна заплата в страната от 1 януари 2023 година, а според представител на работодателите, с това увеличение се покрива инфлацията. 

На последното си заседание за годината Министерският съвет определи размер на минималната месечна работна заплата (МРЗ) от 1 януари в размер на 780 лева. С това увеличението на МРЗ ще е с 9,9 на сто в сравнение със сегашния размер от 710 лв., като за по-малко от една година, това увеличение ще е точно с 20 процента, каза на брифинг вчера служебният вицепремиерът по социалната политика Лазар Лазаров.

Не сме доволни, от увеличението на минималната работна заплата, но го приемаме като стъпка в правилната посока, макар малка и закъсняла, посочи в предаването „Тази сутрин“ по bTV президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ)  Пламен Димитров. 

Хората очакваха доста по-сериозно увеличение, предвид инфлацията, добави той. Според него 20% е увеличението, което трябва да достигнат всички доходи, в това число и минималната работна заплата. 

„Инфлацията се развихри през последните 7-8 месеца, цените на хранителните стоки продължават да растат – на малката кошница, която ние купуваме, мина 50%“, обясни Пламен Димитров. Да се коментира, че е компенсирана инфлацията на доходите с този ръст – на 780 лева, това не е сериозно, смята той.  

„Имахме друго искане за минималната работна заплата“, заяви в предаването „Здравей, България“ по Нова ТВ и Ваня Григорова – икономически съветник към другия голям синдикат в страната – Конфедерацията на труда „Подкрепа“. 

„На заседанието на Тристранния съвет след проведените разговори Лазар Лазаров заяви, че ще увеличим заплата не на 770 лв., а на 780 лв. Чудесно е, че това става, друг е въпросът, че ние казахме, че това е приемливо, ако бъде предвидено още едно увеличение в първите месеци на 2023 г., така че да се компенсира инфлацията, натрупана върху храните“, отбеляза Ваня Григорова. 

Според Васил Велев – председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) с това увеличение се покрива инфлацията. „780 лв., но като прибавим към тях средните проценти начисления става 874 лв. Това е малко повече от 50% от средната работна заплата в момента. Говорим за увеличение малко отвъд най-смелите европейски изисквания“, каза Велев. Според него не това е начинът хората да получат по-добър стандарт. „Нашият призив към хората е да не очакват държавата и синдикатите да им вдигнат минималната заплата, а да се квалифицират и да работят за повече“, заяви Васил Велев. „Имаме най-висок ръст на средната заплата в целия Европейски съюз у нас за последното тримесечие и то е 16%, а увеличението на минималната заплата е с 20% на годишна база“, обясни той.