БСП очаква допълнителна информация от Русия относно казуса с Христо Грозев

Очакваме българските институции да поискат допълнителна информация от руската страна с цел изясняване на случая и да потърсят съдействие от партньорските служби и европейските и международни организации. Това се посочва в позиция на БСП относно казуса с Христо Грозев.

Българският журналист от разследващия сайт „Белингкат“ бе обявен преди дни за издирване от Русия. 

„БСП настоява българската страна да предприеме всички действия с цел да гарантира неговата сигурност и защитата на правата му като български гражданин“, отбелязват от партията. 

„Правото на свободно изразяване е в основата на демокрацията и БСП възразява срещу всеки пряк или косвен опит за посегателство срещу него“, посочват още от БСП.

След като на 26 декември агенция ТАСС предаде, че журналистът Христо Грозев е обявен за издирване от Русия, политически формации у нас излязоха с позиции. От пресцентъра на Министерството на външните работи заявиха, че посланикът на Русия в София Елеонора Митрофанова e извикана на среща в първия работен ден след празниците. 

По-рано днес от прессекретариата на президентството съобщиха, че са предприети мерки за гарантиране сигурността на Грозев, а държавният глава следи ситуацията.