По-малко облаци утре, посрещаме Нова година с положителни температури

През нощта облачността и над Южна България ще намалее и над по-голямата част от страната ще бъде предимно ясно, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Ще бъде почти тихо с минимални температури между минус 3°С и 2°С, в София – около минус 1°С. Утре преди обяд на много места в равнинната част от страната и отделни котловини ще бъде с мъгла или ниска слоеста облачност. В планините през целия ден ще бъде слънчево и сравнително топло. В Източна България ще духа слаб вятър от югозапад, в останалите райони ще бъде почти тихо. Максималните температура ще са между 8°С и 13°С, малко по-ниски ще останат в местата с трайна мъгла, в София – около 9°С.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове на отделни места видимостта ще бъде намалена. Ще духа слаб югозападен вятър. Максималните температури ще бъдат 10°С-11°С, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

В планините ще бъде предимно слънчево и сравнително топло. Ще духа умерен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 7°С, на 2000 метра – около 1°С. 

В петък и събота времето ще се задържи сравнително топло за края на декември с минимални температури предимно между 0°С и 5°С и максимални – между 10°С и 15°С. Ще бъде почти тихо или със слаб югозападен вятър. В низините и котловините ще бъде мъгливо или с ниска слоеста облачност, в повечето места след обяд видимостта ще се подобрява, а облачността ще се разкъсва до предимно слънчево. Трайна мъгла ще има на места в Дунавската равнина и там дневните температури ще остават по-ниски. В планинските райони ще бъде слънчево.

В новогодишната нощ вятърът ще е слаб от югозапад, временно ще стихва. Ще има разкъсана облачност над много райони до ясно, на места в равнинната част от страната видимостта ще е намалена. Към полунощ температурите ще са между 2°С и 7°С. (НИМХ)