Люк Бесон празнува 62-ия си рожден ден днес

Френската суперзвезда Люк Бесон днес навършва 62 години. Той е френски кинорежисьор, сценарист и продуцент, носител на наградите „Сезар“ и „БАФТА“. Роден на 18.03.1959г. в Париж, в семейството на инструктори по подводно гмуркане. Детството му е свързано с морето, живее с родителите си в Италия, Гърция, бивша Югославия. Живее 5 месеца и в България, когато е 9 годишен. Освен логичната любов, свързана с морето и гмуркането, Люк обича и да пише различни истории.

След инцидент под водата, когато е 17 годишен, се отказва от мечтата си тогава да стане морски биолог. Открива своята нова страст – да пише и да снима. Запленен от киното, гледа изключително много филми, снима и свои късометражки на Super-8. Едва двайсетгодишен, вече има известен опит в родината си като помощник-продуцент. Има и написани близо 30 сценария. Още на 16-годишна възраст Бесо̀н пише истории които се превръщат в сценарий към фантастичния екшън „Петият елемент“, който излиза на големия екран почти 2 десетилетия по-късно.

През цялата си творческа кариера Люк Бесон работи и отвъд океана, и във Франция, но филмите му са предимно на английски. Той твори във всички жанрове на игралното кино, има документални филми, анимации и телевизионни проекти. Филмите, на които е сценарист или продуцент също са не по–малко известни. Успехи има в множество известни холивудски продукции.

Люк Бесон e най-касовият френски режисьор на всички времена. Често е критикуван от френските медии, че филмите му са с прекалено маркетингова насоченост. Взаимоотношенията му с родната преса така и не се подобряват през годините. Зад океана обаче той е високо ценен. Американците дори го наричат френския Спилбърг.

Бесон открива за голямото кино Ан Парийо, Жан Рено, Натали Портман, Мила Йовович. Режисьор е на великолепните „Никита“ (1990) с Ан Парийо, „Леон“ (1994) с Жан Рено и Натали Портман, както и на „Петият елемент“ (1997) и „Жана д’Арк“ (1999) с участието на Мила Йовович. „Петият елемент“ е една от най-скъпоструващите френски продукции. Неговият бюджет възлиза на 90 млн. долара.

През същата година Бесон продуцира режисьорския дебют (Nil by Mouth) на един от своите любими актьори – Гари Олдман. Съ-сценарист е на „Колумбиана“ (2011) със Зои Салдана и „Бандитки“ (2006) с Пенелопе Круз и Салма Хайек, „Твърде лично“3. Безспорен хит е един от последните му филми „Люси“ с прекрасната Скарлет Йохансон и Морган Фрийман.

Напоследък името му често е спрягано със скандални обвинения за секс тормоз, както и с развитието на последвалите съдебни дела. Няма как обаче да се отрече безспорния му талант на режисьор, сценарист и продуцент, по чиито филми са правени не един и два римейка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *