Ибряма получи почетен плакет на Народното събрание

Кларинетистът Иво Папазов-Ибряма получи почетен плакет на Народното събрание. Отличието му бе връчено днес от председателя на Народното събрание Вежди Рашидов.

„С това момче пораснахме заедно. Бяхме малки, в Кърджали, той стана велик, много велик, един от гениалните български музиканти на 20-и век. Една гордост на България. Въпреки че в България малко по-късно се сещат да правят жестове. Но това няма значение. Той е роден да е голям велик“, каза Рашидов.

Той разказа, че двамата с Ибряма са били заедно и в казармата. „Пауните крещят много силно, а ние бяхме в поделение, където имаше много пауни. Сутринта рано, когато трябваше всички да стават, той имитираше звук на паун и всички пауни започваха да крещят, и така в 7:00 ч. събуждаше цялата работа“, добави Вежди Рашидов. 

„Ще се радвам и културното ведомство да се сети да му даде „Златен век“, каза още председателят на Народното събрание.

Както писа БТА, виртуозът на кларинета и сватбената музика е тазгодишният носител на голямата награда на международния фестивал за уърлд и електронна музика WOMEX. Заради неподражаемия си стил и упоритостта си да затвърди музиката си на световната сцена, за всеотдайността си към развитието на тракийската и турско-ромската музика в България и за чистото си, изпълнено със страст майсторство на кларинет, Иво Папазов е определен за тазгодишния носител на наградата WOMEX 2022 Artist Award.