Във Варна наградиха 11 млади учители за мотивиран старт в професията

На специална церемония днес във Варна бяха отличени 11 млади учители за мотивиран старт в професията. Преподавателите получиха своите грамоти и парични награди от кмета на града Иван Портних и председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов.

За БТА Благовеста Янкова, учител в детска градина „Българче“, сподели, че е избрала тази професия в детските си години. Работила е и с деца от 1 до 4 клас, но в градината се чувства много по-добре и по-мотивирана. На по-малките мога да дам всичко от себе си, защото са все още в първите си 7 години, обясни Янкова. Според нея напрежението за учителя в началния курс на обучение е по-голямо, защото учениците вече имат сравнително изграден характер и възпитателният елемент не е толкова силен. 

Надежда Желева, преподавател по български език и литература в Първа езикова гимназия, отрече мита, че младите хора не знаят добре собствения си език. Според нея те се интересуват и от литературата, вдъхновяват се, стига изучаваните произведения да ги докоснат. Благодарение на новата учебна програма вече навлизат творби на автори, които привличат младите хора, допълни Желева. Тя сподели още, че започвайки да преподава, е разбрала, че твърдението за това че учителската професия е призвание, не е клише. С по-големите ученици се работи прекрасно, особено когато се спазва методът на огледалото –  когато даваш уважение, разбиране и любов, получаваш същото, посочи Желева.

Община Варна отличава млади учители за мотивиран старт в професията от 2005 година. Наградите обхващат всички учебни заведения – детски градини, частни, общински и държавни училища.