Асен Балтов: Трябва да разберем, че наистина има нужда от две седмици със строги мерки

Леглата ни се запълват бързо. Всеки ден се изписват между 25 и 35 души. Човек не може да остане без болнична помощ, навсякъде сме осигурили кислород. Това заяви директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов в ефира на NOVA.

По думите му 390 са настанените пациенти в „Пирогов“ – от тях 10 са деца, а 40 други са в реанимация. Попитан дали трябва да има национален локдаун, той заяви, че неговото мнение е, че поне за 2 седмици трябва да се затворят детски градини и училища, както и ресторантите.

„При нас ситуацията е същата, както навсякъде. С днешна дата имаме 390 настанени, от които 10 деца и 40 в реанимация. Леглата с кислород са с 365, но все пак се запълва. Хората са свикнали да идват при нас, но „Пирогов“ обаче не е дядовата ръкавичка. Самият вирус се видоизмени. От 46 постъпили през последните 24 часа само двама нямат английския вариант. Той вече трайно се настани в София. Това е също проблем. Увеличихме детските легла, защото наистина възрастта се подмладява. Слава Богу, за момента при децата няма тежки случаи. Ще открием още 20 легла за деца, както и още 10 с вентилационно дишане.

Според мен трябва да бъдат затворени временно, поне за две седмици, детските градини. Учениците от 1 до 5 клас да минат онлайн, доколкото могат. Естествено, не може да затвориш децата, а да оставиш фитнесите и ресторантите да работят. Смятам, че наистина трябва да разберем, че има нужда от две седмици със строги мерки”, категоричен беше проф. Асен Балтов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *