Немски учени свързват AstraZeneca с рядък тип тромбоза на мозъчните вени

Учени свързват рядък тип мозъчна венозна тромбоза и ваксината срещу коронавирус AstraZeneca. Това се съобщава в изявление на Института за ваксини и биомедицински лекарства Паул Ерлих.

Специалистите установиха, че увеличаването на броя на случаите на специфична форма на тромбоза, което е свързано с намаляване на броя на тромбоцитите и кървенето, съвпада във времето с ваксинацията с подготовката на британско-шведската компания. В изявлението се отбелязва, че германските изследователи също са регистрирали нови случаи на усложнения след ваксинации.

Понастоящем всички получени данни за ваксини се преглеждат от Европейската агенция по лекарствата (EMA).

По-рано, по препоръка на института Паул Ерлих, Германия спря ваксинацията срещу коронавирус с AstraZeneca. Властите стигнаха до такова решение след съобщения за лошо здравословно състояние сред получилите ваксината. Испания, Франция и Италия също са спрели ваксинацията с това лекарство.

В същото време компанията обяви безопасността на ваксината. От AstraZeneca обясниха, че подробно проучване на здравния статус на повече от 17 милиона души, ваксинирани в ЕС и Обединеното кралство с коронавирусното лекарство, не показва данни за повишен риск от белодробна емболия, дълбока венозна тромбоза или тромбоцитопения.

Още девет европейски държави обаче спряха или временно ограничиха ваксинацията с AstraZeneca поради тромбоза при ваксинираните си пациенти. Австрия, Естония, Латвия, Литва и Люксембург спряха употребата на лекарството от определена партида от един милион дози, доставена на 17 европейски държави. В същото време Дания, Исландия и Норвегия са спрели всички доставки на тази ваксина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *