Samsung намалява производството на смартфони

Технологичният гигант „Samsung“ може значително да намали производството на смартфони през тази година, съобщава „Ройтерс“.

Причина за това е, че един от лидерите на пазара на полупроводници – „Qualcomm“, не може да достави необходимия брой процесори. Търсенето на въпросните чипове рязко нарасна през последните месеци. Компанията не може да предостави на партньорите необходимия брой процесори поради липсата на компоненти за тяхното производство.

Вътрешен източник заявил, че има недостиг на водещия процесор – Snapdragon 888. Друг информатор в компанията прогнозира, че поради недостига на чипове като цяло „Samsung“ ще има проблеми с производството на смартфони в ниски и средни ценови сегменти .

Говорител на „Samsung“, с когото са се свързали репортери, е отказал коментар. От „Qualcomm“ заявили, че компанията възнамерява да разгледа проблемите с доставките в бъдеще.

„Търсенето все още надминава предлагането“, заяви главният изпълнителен директор на „Qualcomm“ Кристиано Амон. Според анкетирани от „Ройтерс“ анализатори, недостигът на микропроцесори увеличава цената дори на най-евтините чипове. Например, микроконтролерен чип от STMicroelectronics, чиято първоначална цена е 2 долара, сега се продава за 14 долара на парче.

Също така корейската корпорация изпитва проблеми поради форсмажорни обстоятелства. Например заводът за радиочестотни приемопредаватели на Samsung в Тексас беше принуден да спре през февруари поради недостиг на ток, причинен от зимни бури.

В същото време експертите отбелязват, че средният и малкият бизнес, а не транснационалните корпорации като „Samsung“, страдат най-много от дефицита на пазара. Например „Qualcomm“ се интересува предимно от осигуряването на най-големите си партньори. Приоритетният продукт на компанията е водещият процесор „Snapdragon 888“, който се използва в най-скъпите смартфони с „Android“.

Припомняме, че в началото на март ръководителят на Xiaomi Лу Уейбинг обяви силен недостиг на микрочипове. Според него липсата на процесори на пазара забавя производството на джаджи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *