Сокът от нар е полезен за мозъка

Американски учени са установили, че употребата на сок от нар от бременни жени може да предпази плода им от мозъчно увреждане по време на вътрематочно развитие. Това се съобщава в статия, публикувана в „Scientific Reports“.

Вътрематочното забавяне на растежа (IUGR) е често срещано заболяване, което се появява поради липса на хранителни вещества и кислород в тялото на новороденото поради дефекти на плацентата. Около едно на всеки десет бебета е диагностицирано с IUGR, което увеличава риска от смърт и невроразвитие.

В проучването са участвали 99 бременни жени, които са били разделени на няколко групи в зависимост от нивото на консумация на сок от нар. Констатациите от ЯМР показват доказателства, че ежедневната консумация на напитка, богата на полифеноли, може да намали риска от мозъчно увреждане при кърмачета с IUGR, особено през третия триместър, когато централната нервна система на бебето може да бъде особено уязвима.

Полифенолите са антиоксиданти, открити в някои храни и напитки, включително бадеми, плодове, червено вино и чай. Известно е, че тези вещества преминават през кръвно-мозъчната бариера, а проучванията върху животни показват защитен ефект срещу невродегенеративни заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *