Световноизвестният български тенор Калуди Калудов навършва 68 години

Калуди Калудов е роден на 15 март 1953 г. в село Любен Каравелово, Варненско. Още от ранна възраст има афинитет към музиката, а първият инструмент, който получава като подарък от дядо си е акордеон. След като завършва осми клас, кандидатства в Музикалното училище, но не го приемат, защото „нямал глас“.

Учи в Техникум за двигатели с вътрешно горене. Започва и практика по специалността. Това обаче не му пречи да се занимава с музика. За класическото пеене го открива Веселина Зафирова – тогава преподавател по пеене в Музикалното училище във Варна, която го обучавала безплатно. Първият фестивал, на който се появява е „Светослав Обретенов“ и получава бронзов медал.

Приет е в в Държавната музикална академия в София в класа на доц. Лиляна Жабленска. Във втори курс заминава за Женева с нейна помощ. В трети курс се жени и се установява във Варшава. През 1978 година Калуди Калудов завършва Консерваторията. Още незавършил, на 15 януари 1978 г. е дебютът му като Алфред в „Травиата“ в Пловдивска опера.

Големия тенор е на сцената вече 43 години. Една от най – ярките му и запомнящи се роли е тази на художника Марио Каварадоси в операта „Тоска“ на Пучини.

Международната кариера на Калуди Калудов започва през 1983 година с “Реквием” на Верди в най-престижната зала на Лондон „Ковънт Гардън“. Продължава с ролята на Форесто от операта “Атила” на Верди във Виенската Щатсопера. През 1985 г. вече е в Миланската скала и пее в “Сватбени ризи” на Дворжак, а по-късно “Атила” и “Бал с маски” на Верди, “Манон Леско” на Пучини.

Световният тенор пее в най-големите европейски оперни театри, както и в САЩ, Япония, Южна Корея, Чили, Австралия. Калудов е единственият български оперен певец, който от 1994 година е водещ тенор в програмата на Оперния фестивал в Савонлина, Финландия. Многократно е участвал в спектакли с най-прочутите певци в света под диригентството на Клаудио Абадо, Чарлс Макерас, Рикардо Мути, Фабио Луизи и др. В репертоара му има над 60 тенорови партии.

Педагогическата дейност е друга съществена част от творческата биография на Калуди Калудов. Освен у нас, прави Майсторски класове в Румъния, Италия, Полша, Естония, Украйна Финландия. Доктор на Консерваторията в Катовице, Полша, основател и 13 години артистичен директор на оперния фестивал „Вива ил канто” в Чешин, Полша.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *