Европейска нощ на учените ще се проведе на 30 септември из цяла България

Интересни и забавни демонстрации, ролеви игри, лекции и разнообразни занимания, в чийто фокус ще бъде стъклото, ще се проведат по време на Европейската нощ на учените на 30 септември 2022 г.

Младите изследователи ще могат да посетят научните работилници, обвързани с изложението, на 11 локации в София и още над 25 места в страната. Инициативата се реализира в рамките на проекта SEARCH, финансиран от Европейската комисия по дейностите „Мария Склодовска-Кюри“ на програма „Хоризонт 2022“.

Основен мотив за избор на темата е фактът, че 2022 година е обявена от ООН за Международна година на стъклото. Стъклото по време на изложението се представя като най-универсалния материал в човешката история, допринесъл за научния, технологичния и икономическия просперитет на обществото.

Основното място за провеждане на събитията в София ще бъде Mall of Sofia на бул. „Стамболийски“ 101 A, където на 3 етаж, пред кино „Синема сити“, в 12.00 ч. ще се състои официалното откриване, както и награждаването на победителите в конкурсите за деца и младежи.

По време на събитието на специално оборудвани щандове с демонстрации и експерименти ще бъдат обсъждани разнообразни теми. В обособения Европейски кът ще е достъпна информация за различни научни проекти, финансирани от Европейската комисия, като ще бъдат представени и стипендиите на програмата „Мария Склодовска-Кюри“.

Събитията на Нощта на учените ще бъдат реализирани паралелно на още 10 локации в София. Срещи с науката ще има в „София тех парк“, АгроБиоИнститут, Медицински университет – град София, Технически университет- град София, Химикотехнологичен и металургичен университет, Университет по архитектура, строителство и геодезия, Национален природонаучен музей при БАН, Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, както и при асоциираните партньори на проекта – Национален политехнически музей и Астрономическа обсерватория на СУ.

Европейската нощ на учените 2022 г. включва и онлайн програма, която ще бъде излъчвана от 18.00 ч. с участие на учени на живо, както и с видеозаписи и презентации на български и чуждестранни лектори. Студиото SEARCH на живо ще е достъпно на 30 септември на адрес: http://www.facebook.com/ResearchersBG.

В над 25 локации от страната са организирани срещи с учени в изследователски институти, разнообразни дейности в училища и университети, конкурси и демонстрации на знакови публични места в градовете.