Филм за Александър Морфов открива новия сезон на „непознатиТЕ“

Първият документален филм, посветен на един от най-известните български режисьори по света Александър Морфов, ще бъде излъчен премиерно в ефира на bTV на 1 октомври (събота) от 13:30 ч. С него започва тринадесетият сезон на документалната поредица „непознатиТЕ“ на журналиста Георги Тошев.

Филмът, чийто режисьор е Калояна Климентова, разказва за 7-годишното изгнание на Морфов извън България, за разочарованието, гнева, но и за любовта му към театъра и актьорите. „Станах по-самотен. Предадоха ме много хора, но ги разбирам. В такива времена живеем. Станах по-гневен като че ли, но не се отказах от театъра. Той е моето спасение!“, споделя Морфов.

Екипът на „непознатиТЕ“ откри режисьора в Плевенския театър, където той репетира спектакъла „Антигона“ по Ануи, с който се завърна на българска сцена, и прекара няколко дни с него, за да улови процеса на случването на един театрален шедьовър.

„Сашо е труден за интервюта, защото е човек на действието, а не на думите. Благодарен съм, че ни допусна с оператора Стефан Н. Щерев. Довери ни се и така попаднахме в един много личен свят, изпълнен със съмнения, творчески и житейски избори“, казва Георги Тошев.

Филмът „Морфов, театърът, морето“ разказва и за пътя на известния режисьор – от сценичен работник в Сливенския театър до най-големите световни сцени, където поставя класически и съвременни автори. „Александър Морфов е събитие без аналог в българския театър“, категорична е Марина Давидова, театрален критик и изследовател.

В следващите епизоди на „непознатиТЕ“, които ще вървят всяка събота от 13:30 ч. по bTV, Георги Тошев ще ни срещне още с холивудските легенди Джон Малкович и Ханс Цимер, ще ни заведе до Даманхур и Атон, ще ни разкаже за една забележителна българка в Австрия – Донка Ангъчева, както и за наследството на Хербер фон Караян и мета вселената на Жан-Мишел Жар.

„Щастлив съм, че оригинален авторски формат като „непознатиТЕ“ се радва на зрителски интерес и вече толкова години предлага качествено съдържание. С нов филм в „непознатиТЕ“ ще отбележим и 80-годишнината на актьора Стефан Данаилов, а също така ще покажем и нашето разследване за пътя на популярна българска народна песен по света“, допълва Тошев.

Екипът на поредицата – Георги Тошев, Калояна Климентова, Ема Константинова, Стефан Н. Щерев, Антония Барулова, Илиян Диков и Николай Барулов, е подготвил и още изненади през новия сезон, които зрителите ще могат да проследят всяка събота от 13:30 ч. по bTV.