Открито е ефективно вещество срещу алергии

Учени от Австралийския национален университет са намерили ефективен начин за предотвратяване на автоимунни заболявания и алергии в организма. Той се основава на действието на специфичен протеин, наречен невритин. Това се съобщава в статия, публикувана в списание „Cell“, цитирано от „MedicalXpress“.

Според експерти, при липса на невритин, човек е по-склонен към смърт от анафилаксия, което подчертава ролята на протеина за предотвратяване на животозастрашаващи алергични реакции. При алергии имунната система реагира прекомерно на алергени като полени, прах или фъстъчено масло и произвежда антитела, наречени имуноглобулин Е (IgE). На свой ред се получава освобождаване на хистамин, което води до зачервяване и подуване.

Оказа се, че невритинът предотвратява прекомерното образуване на IgE, което обикновено се свързва с някои често срещани форми на алергии и непоносимост към храни. Веществото също така инхибира образуването на чужди плазмени клетки, които произвеждат вредни антитела, характерни за автоимунните заболявания.

Учените се надяват, че откритието ще позволи разработването на ефективни методи за борба с автоимунни заболявания и алергии, без да отслабва имунната система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *